donderdag 3 mei 2012

Verjaardaghits: 1997

Wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de eerste week van 1997?

Verjaardaghit: No Doubt – Don't Speak
Voorafgegaan door: Hakkûhbar - Gabbertje
Opgevolgd door: No Mercy – When I Die

Het zit dus zo:
No Doubt werd opgericht in 1986 door Eric Stefani en John Spence. Spence werd de zanger van de ban, Eric Stefanie toetsenist en zijn zus Gwen werd achtergrondzangeres. Tony Kanal bezocht een van de eerste optredens en vond de ska-achtige punkmuziek aanstekelijk en werd al snel de bassist van de groep. Toen John Spence in 1987 zelfmoord pleegde, nam Gwen Stefani de leadzang over. Het debuutalbum uit 1992, ook 'No Doubt' geheten, werd geen succes. Mede hierdoor stapte Eric Stefani uit de band. Het tweede album 'Tragic Kingdom' werd wel een succes. De single 'Just a Girl' was al een bescheiden hit, maar 'Don't Speak' maakte van No Doubt een wereldberoemde band.

Weetjes
* Eric Stefani pakte na zijn vertrek uit de band zijn carrière als animator op en werkte jarenlang niet onverdienstelijk bij 'The Simpsons'.
* 'Don't Speak', en een groot deel van 'Tragic Kingdom' gaat over het stuklopen van de relatie tussen Gwen Stefani en Tony Kanal.
* Stefani en Kanal hielden hun relatie in eerste instantie geheim voor de rest van de band.
* Genomineerd voor een Grammy.

En verder…
Problemen met platenmaatschappij Interscope zorgden ervoor dat 'Tragic Kingdom' niet snel een opvolger kreeg, daarmee onvoldoende inspelend op de populariteit van de band. Gwen Stefani heeft zich ontwikkeld tot een stijlicoon, maakt af en toe een soloplaatje en soms maakt No Doubt weer een gezamenlijk album. De hoogtijdagen van 1997 lijken echter ver weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!