woensdag 9 mei 2012

The Sound of the South

Country is voor blanken en soul is voor zwarten. Dat is één van de eerste vooroordelen die Leo Blokhuis om zeep helpt in zijn boek 'The Sound of the South'. Net als bij de voorganger 'The Sound of the West Coast' presenteert Blokhuis dit stukje popgeschiedenis als een soundbook: 97 liedjes begeleiden de periode 1961-1976 uit de Amerikaanse popmuziek die Blokhuis hier beschrijft, over een muziekstroming die in Nederland helaas weinig aandacht krijgt.

Waarover gaat 'The Sound of the South' dan precies? Lees, of liever: luister zelf. Een korte samenvatting. Over de opkomst van Nashville, die naast zijn rol als countryhoofdstad ook een uitvoerige soulscene kent. Over de legendarische sessiemuzikanten uit Muscle Shoals. Over hoe de platenmaatschappijen hardnekkig de scheiding blank/country en zwart/soul in stand proberen te houden. Over hoe muzikanten en publiek zich daar vervolgens weinig van aantrekken en er een nieuw genre ontstaat: countrysoul.

De ultieme test: stop met lezen zodra Blokhuis aan de songbeschrijvingen begint en luister naar de liedjes. Probeer voor jezelf uit te maken of je een zwarte of een blanke zanger(es) hoort en of je naar soul of country luister. Succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!