dinsdag 10 april 2012

Trage spierpijn (1)

Zondag een stukje hardlopen, maandag nergens last van, dinsdag spierpijn. En dat gebeurt iedere week weer. Hoe kan dat? Waarom slaat spierpijn een dag over? Nou, ik bleek dus niet de enige te zijn met die vraag (en al helemaal niet de eerste). De integrale tekst van de Intermediair-website:

Vraag:
Waarom heb ik de meeste spierpijn pas twee dagen na een zware training? Mijn spieren hebben dan toch al een dag de tijd gehad om zich te herstellen?

Antwoord:
'Verlate spierpijn treedt pas na 24 tot 48 uur op', schrijft Frank Veen (Hilversum). 'Door intensief spiergebruik ontstaan microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. De manier waarop je de spieren gebruikt, is van invloed op het ontstaan van deze schade. Samentrekken van spieren in een scheve houding veroorzaakt de meeste pijn. Daarom heb je ook zoveel spierpijn als je een heuvel af bent gerend.' Het is niet de schade zelf, maar vooral het herstel van de spieren dat je voelt. De afvalstoffen die daarbij vrijkomen, prikkelen de zenuwen. Vandaar dat de pijn pas na enige tijd optreedt. Het verschijnsel wordt dan ook Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) genoemd. Als er in het begin wat pijn is, onderdrukt het lichaam die, aldus Arjan Kauffman (Utrecht): 'Tijdens een zware inspanning maakt je lichaam endorfinen aan, een pijnstillend hormoon. Na 24 uur zijn deze endorfinen uitgewerkt en voel je de spierpijn.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!