donderdag 16 februari 2012

Verjaardaghits: 1986

Wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de eerste week van 1986?

Verjaardagshit: Elton John – Nikita
Voorafgegaan door: a-ha – Take on Me
Opgevolgd door: Feargal Sharkey – A Good Heart

Het zit dus zo:
Elton John zat halverwege de jaren tachtig al zo'n twintig jaar in het vak en was al behoorlijk populair in Nederland, maar tot een nummer 1 hit was het nog nooit gekomen. Met 'Nikita' kwam daar verandering in. 'Nikita' vertelt het verhaal van iemand die verlangt naar een relatie met iemand uit het Oostblok, maar vanwege het IJzeren Gordijn is hun relatie onmogelijk. In de bijbehorende videoclip werd dit liefdeskoppel vertolkt door Elton John en Anya Major, die een grensbewaakster uit de DDR speelde.

Dat Nikita gespeeld moest worden door een blonde vrouw, was een beslissing van videoclipregisseur Ken Russell. Russell dacht dat Nikita een meisjesnaam was. Elton John wist wel degelijk dat Nikita een jongensnaam was – wat de boodschap van onmogelijke liefde een extra lading geeft – maar worstelde met de vraag of hij naar buiten moest komen met zijn homoseksualiteit. Hij vond dit een prima manier om die extra hindernis te omzeilen en hield dus zijn mond tegenover Russell.

Weetjes
* Eighties-iconnen George Michael (achtergrondkoor) en Nik Kershaw (gitaar) zijn ook te horen op deze plaat.
* Nikita is een jongensnaam, een verkleinvorm van Nikolai.
* Tot 1986 kwam de voornaam Nikita in Nederland nauwelijks voor. In 1986: 112 keer. Maar dan, dankzij deze videoclip, als meisjesnaam.
* De eerste nummer 1 hit van Elton John in Nederland. Er zouden er nog 3 volgen.

En verder…
Elton Johns toch al goed lopende carrière kreeg in 1994 een extra boost toen hij samen met Tim Rice de soundtrack voor 'The Lion King' schreef. En o ja, in 1997 maakte hij met 'Candle in the Wind' de best verkochte cd-single ooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!