donderdag 19 januari 2012

Verjaardagshits: 1982

Wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de eerste week van 1982?

Verjaardagshit: Abba – One of Us
Voorafgegaan door: Diana Ross – Why Do Fools Fall in Love
Opgevolgd door: Drukwerk – Je loog tegen mij

Het zit dus zo:
'One of Us' vertelt het verhaal van een vrouw die probeert een ten dode opgeschreven relatie nieuw leven in te blazen. Een sterke muzikale koerswijziging voor Abba. De muziek van de Zweedse band laat zich doorgaans kenmerken als gezellige, vrolijke, niets-aan-de-hand, middle-of-the-road popmuziek. Met 'One of Us' sloeg Abba echter een veel duisterder weg in. De persoonlijke strubbelingen binnen de band waren daar ongetwijfeld debet aan: de opnames van het album 'The Visitors', waarvan dit de eerste single was, vonden een maand na de scheiding van Benny en Frida. (Het andere echtpaar in Abba, Björn en Agnetha, was in 1979 al gescheiden.) Naar eigen zeggen was de groep op elkaar uitgekeken.

Weetjes
- Werktitels waren 'Number One' en 'Mio Amore'.
- 'One of Us' was het laatste nummer dat werd opgenomen voor het album 'The Visitors', maar was de eerste single die van het album werd uitgebracht.
- Producent Stig Anderson vond het nummer te somber om op single uit te brengen. Björn Ulvaeus vocht voor zijn werk en met succes: het nummer kwam in heel West-Europa in de top 3 terecht.
- Wereldwijd uitgebracht in december 1981, maar pas in februari 1983 in Amerika, toen de groep al uit elkaar was.
- 'The Visitors' was het eerste Abba-album dat op cd werd uitgebracht.

En verder…
'One of Us' was de laatste grote hit voor Abba. Van 'The Visitors' werden nog een paar singles uitgebracht, maar een jaar later ging de groep uit elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!