donderdag 5 januari 2012

Verjaardagshits: 1980

Geïnspireerd door een kleine hype op Facebook vandaag: wat stond er op nummer 1 in de Top 40 toen jij geboren werd? Lijkt mij een leuke inspiratie voor een nieuwe rubriek 'Verjaardagshits': wat stond er op nummer 1 in de Top 40 in de week van mijn verjaardag? Deze week deel 1: 1980, mijn nulde verjaardag.

Verjaardagshit: Earth & Fire – Weekend
Voorafgegaan door: Queen – Crazy Little Thing Called Love
Opgevolgd door: Abba – I Have a Dream

Het zit dus zo:
Earth & Fire was een Nederlandse band die een redelijk succesvolle mengeling van popmuziek en progressieve rock maakte. De groep kende wisselende samenstellingen, maar de meest succesvolle was die tussen 1970 en 1980, met de broers Gerard en Chris Koerts, respectievelijk toetsenist en gitarist, en zangeres Jerney Kaagman. 'Weekend' was de laatste strohalm voor de band: de platenmaatschappij wilde de stekker eruit trekken, maar toen 'Weekend' een wereldhit werd – nummer 1 in Nederland, Zwitserland, Duitsland, Portugal en Denemarken – kwam deze op de plannen terug.

Weetjes
- De officiële videoclip, met het blauwe catsuit, was een opname van 'Toppop'.
- Jerney Kaagman werd later bestuurslid bij de stichting Conamus en jurylid bij 'Idols'.
- Jerney Kaagman en basgitarist Bert Ruiter waren, en zijn nog steeds, een stelletje.

En verder…
Ondanks deze wereldhit was Earth & Fire hierna geen lang leven meer beschoren. In 1982 vertrok gitarist Chris Koerts, de schrijver van ‘Weekend’, en in 1983 viel de groep uit elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!