maandag 18 juli 2011

Google+

Afgelopen week heb ik een uitnodiging gekregen voor Google+. (Of Google Plus, of G+, et cetera.) Het antwoord van Google op sociale netwerken. Als je je afvraagt waar dat zwarte balkje bovenaan de Google-zoekmachine van de laatste paar weken goed voor is: dat is dus daarvoor. De vraag is: wat voegt Google+ toe aan bestaande sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Hyves en LinkedIn?

De eerste indruk van Google+ is positief: het lijkt de beste elementen van Facebook en Twitter te hebben overgenomen en integreert die op een eenvoudige wijze. Geen rare widgets die door het beeld komen rennen of dat soort ongein. Denk maar aan de Spartaanse opbouw van de gelijknamige zoekmachine, maar dan toegepast op je Facebook-pagina.

Een leuke bonus die Google+ heeft ten opzichte van de concurrentie: cirkels. Oftewel: je kunt je online kennissen indelen in handige groepen. Leuk dat je af en toe je neefje wil spreken, je oud-studiegenoot, je huidige collega of je vorige buurman, maar met elk van die mensen bespreek je verschillende dingen. En die Alexander Klöpping die in DWDD over technische snufjes komt vertellen? Die ken je helemaal niet, maar je vindt het wel leuk om te lezen wat hij te melden heeft. Google+ voorziet in de mogelijkheid om dat onderscheid te maken.

Er is echter nog één belangrijk element waar het Google+ aan ontbreekt: kritische massa. Op dit moment zijn de gebruikers nog slechts een handjevol enthousiastelingen dat alles aan het testen is. Pas wanneer er meer mensen gebruik van gaan maken, kan dit nieuwe sociale netwerk zijn meerwaarde bewijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!