donderdag 9 juni 2011

Tonio – A.F.Th. van der Heijden

De nachtmerrie van iedere ouder: de politie die op de stoep staat met de mededeling dat je kind een ongeluk heeft gehad. In het ziekenhuis overlijdt later die dag Van der Heijdens enige kind. In de requiemroman 'Tonio' gaat Van der Heijden op zoek naar wat er in de laatste uren van zijn zoons leven heeft plaatsgevonden en hoe hij en zijn vrouw proberen om te gaan met het verlies.

Van der Heijden vraagt zich in 'Tonio' slechts één ding af: waarom? Een herkenbare vraag voor iedereen die een rouwproces ondergaat of heeft ondergaan. Had ik iets kunnen doen om het te voorkomen? Had ik iets moeten doen? Waarom hij wel en ik niet? En vooral: hoe nu verder? Hoe kun je je eigen leven voortzetten als je iedere dag moet denken aan het verlies?

'Tonio' maakt gebruik van dagboekschetsen, herinneringen en vele persoonlijke inkijkjes in het schrijvers- en familieleven van Van der Heijden. Het is een indrukwekkend eerbetoon, een ontroerend afscheid en een hartverscheurende, maar tevergeefse zoektocht naar zowel de rationaliteit achter leven en dood als het antwoord op de vraag: waarom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!