maandag 28 februari 2011

Attorama nieuwsbulletin – Oscars

Deze speciale editie van het Attorama nieuwsbulletin staat uiteraard in het teken van de Oscaruitreiking van afgelopen nacht. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er dit jaar sprake van verdeeldheid: er was niet één film die de uitreiking domineerde, maar de belangrijkste prijzen werden verdeeld over een handjevol films.

‘The King’s Speech’ wist vier Oscars te bemachtigen: beste film, beste regie, beste mannelijke hoofdrol en beste originele scenario. Laat je niets wijs maken door de media: met vier Oscars van 12 nominaties is ‘The King’s Speech’ nou niet bepaald de grote overwinnaar te noemen. ‘Inception’ won eveneens vier Oscars, maar dan vooral in technische categorieën: camerawerk, visuele effecten, geluidseffecten en geluidsmontage. Niet geheel onverwacht, de Academy was behoorlijk voorspelbaar met deze keuzes.

Grote kanshebber ‘The Social Network’ ging met drie Oscars naar huis, voor beste bewerkte scenario, beste montage en beste filmmuziek. De onbetwiste verdienste van scriptschrijver Aaron Sorkin, die verklaarde zijn werk zo leuk te vinden dat hij het ook nog wel gratis zou willen doen. ‘Black Swan’ en ‘The Fighter’ werden slechts onderscheiden voor de acteerprestaties. Grote verliezer was ‘True Grit’: tien nominaties en geen enkele Oscar.
Kortom, het filmjaar 2010 laat zich volgens de Academy samenvatten in vijf films: ‘The King’s Speech’, ‘Inception’, ‘The Social Network’, ‘Black Swan’ en ‘The Fighter’. Geen slechte verzameling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!