maandag 17 januari 2011

The Social Network

Je zit ziek thuis op de bank en leest net de uitslag van de Golden Globes. Wat doe je dan? 'The Social Network' kijken natuurlijk! Een fascinerend inkijkje in de begindagen van Facebook, al verschillen oprichter Mark Zuckerberg en scriptschrijver Aaron Sorkin behoorlijk over het waarheidsgehalte van de film. Maar goed, als we waarheidsgehalte als criterium voor de kwaliteit van een film gaan gebruiken…

Jesse Eisenberg speelt Mark Zuckerberg, de nerd van Harvard die Facebook uitvindt. De film versnijdt de oorsprong van het sociale netwerk met de rechtszaken die Zuckerberg aan zijn broek kreeg van mensen die, al dan niet terecht, claimden dat Zuckerberg hun idee gestolen had of die door Zuckerbergs handelen een heleboel geld misliepen. Waargebeurd of niet, 'The Social Network' is een schitterend voorbeeld van een vriendenclubje dat gezamenlijk iets begon en dat uit elkaar groeide toen alles serieuze, zakelijke vormen begon aan te nemen.

Eisenberg speelt de Facebook-oprichter met een hoge eigendunk die grenst aan snobisme, James Garfield is Zuckerbergs vriend van het eerste uur die aan de kant gezet wordt voor/door het grote geld en Armie Hammer speelt een hilarische dubbelrol. Sorkin en regisseur zijn erin geslaagd om met 'The Social Network' een bijzonder boeiende film te maken zonder explosies, achtervolgingen of bijzondere special effects. Dat alleen al is een prestatie die de moeite waard is om bekeken te worden.

P.S. Ironie ten top: tijdens het tikken van deze recensie vroeg de maker van mijn firewall of ik het product wilde aanraden op… Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!