woensdag 14 juli 2010

Nanda danst door de straten (1)

Ons tweede sociaal project heeft het AD van gisteren gehaald. Zegt het voort!

Mensen met een verstandelijke beperking doen dit jaar voor het eerst mee aan het Zomercarnaval in Rotterdam. Cliënten van Pameijer rijden, samen met onder meer hun begeleiders, op 31 juli op een praalwagen vol zelfgemaakt snoep door de stad. Daarvoor moet flink geknutseld worden.

In werkcentrum De Viersprong in Ommoord heeft het maken van echte chocolaatjes plaatsgemaakt voor het knutselen van nepspekkies, toffees, lollies en ander snoepgoed. Een groep cliënten pakt dozen in met aluminiumfolie en gekleurde linten. Het thema van hun wagen is Candy Wonderland en dat moet te zien zijn.

Alle deelnemer beelden tijdens het carnaval zowel Alice in Wonderland als Sjakie en de Chocoladefabriek uit. Nanda Margaretha, Stephanie van Pelt en Paula Zoetmulder zijn een paar van die deelnemers en pakken nu de snoepjes in. "Spannend hoor," zegt Paula met een grote glimlach. "Ik zit helemaal te trillen."

Dat Pameijer meedoet aan het Zomercarnaval, gebeurt dankzij negen trainees van de gemeente Rotterdam. Deze net afgestudeerde ambtenaren volgen bij de gemeente een tweejarig opleidingstraject en daar hoort ook het uitvoeren van twee sociale projecten bij. "Ik heb zelf een keer meegedaan met het Zomercarnaval. Het is een familiefeest voor iedereen, maar het viel me op dat mensen met een verstandelijke beperking ontbraken," vertelt trainee Sharaifa Mik.

Zij benaderde met haar collega's Pameijer, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek. Daar waren medewerkers direct enthousiast. "Wij willen graag uitstralen dat iedereen mee mag doen in de samenleving. Of je nu een beperking hebt of niet," zegt Jeffrey Koeman, die vanuit Pameijer de organisatie op zich heeft genomen.

Zo is het balletje gaan rollen. Zaterdag 31 juli dansen er zo´n tachtig mensen mee met de wagen van Pameijer. Daarbij zijn de trainees, cliënten en medewerkers van Pameijer en vrijwilligers van organisatie Van Tromp. DJ Daiquiri zal draaien op de wagen en een brassband van Music Matters loopt voorop. Een van de cliënten van Pameijer is uitgeroepen tot Zomerkoning. Hij zal op een grote troon zitten. "Hij kan niet dansen, maar wel heel goed zitten," weet Jeffrey. Iedereen zal in een kleurrijk kostuum over straat lopen. Deze kostuums worden op dit moment gemaakt in een naaiatelier. En in een grote loods timmeren anderen de praalwagen in elkaar. Ondertussen krijgende cliënten regelmatig dansles.

Nanda, Stephanie en Paula kunnen bijna niet wachten tot het 31 juli is. Ze houden alle drie ontzettend van dansen. "Ik heb op Curaçao al een keer carnaval meegemaakt," zegt Nanda. "Dat was heel leuk." Ze weet dat er naar het Zomercarnaval heel veel mensen komen kijken, waaronder ook veel mensen uit Curaçao. Paula heeft een moeder die uit de Dominicaanse republiek komt en heeft het dansen in haar bloed zitten. "Ik schud altijd met mijn heupen," vertelt ze. En ze weet ook dat ze tijdens het feest veel moet zwaaien naar de mensen langs de kant. Trainee Sharaifa vindt het leuk om al dit enthousiasme te zien. "Je ziet zoiets moois ontstaan. Voor mij is dit project nu al geslaagd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!