zondag 2 mei 2010

Clash of the Titans

Gisteren hebben we 'Clash of the Titans' gezien. Visueel een schitterende actiefilm in de Griekse oudheid, maar verder een uitermate beroerde film. Sam Worthington speelt Perseus, die een hachelijke tocht onderneemt die het middelpunt is van een oorlog tussen goden, mensen en koningen. De Titanen uit de titel zijn overigens nergens te bekennen – nee, zelfs Medusa niet – maar dat is niet het enige minpunt.

Waar 'Clash of the Titans' vooral aan lijdt, is een gebrek aan inlevingsvermogen. Perseus heeft zijn familie gedood zien worden door een van de goden, dus zijn wraakmotief is nog enigszins te begrijpen. Waarom de rest van de mensen in opstand komt tegen de goden, is echter een groot raadsel. Is het om aan de tirannie van de goden te ontsnappen? Wellicht, maar daar is in de film geen enkel spoor van aanwezig. Zelfs de voice-over van Gemma Arterton (Io) helpt niet.

De makers lijken zich nauwelijks te hebben verdiept in de Griekse mythologie. Zo wordt de rolverdeling tussen Zeus en Hades neergezet zoals die tussen God en de duivel. Wie eventjes Zeus en Hades googlet, ontdekt al snel dat ze beide heerser zijn over hun eigen rijken en dat ze elk hun goede en hun slechte eigenschappen hebben. Ook wordt her en der geleend uit verschillende verhalen andere mythologieën, zoals de Noorse (Kraken) en de Arabische (Djinn).

Kortom: 'Clash of the Titans' is een visueel indrukwekkende film, maar het verhaal heeft slechts zijdelings te maken met de Griekse mythologie en weet de kijker nauwelijks te interesseren voor de beweegredenen van de personages.

Nieuwe trailers:
* Killers (release op 7 juni). Wat begint als romantische komedie met Katherine Heigl en Ashton Kutcher, wordt al snel spannender.
* Inception (release op 22 juli). De nieuwe van Christopher Nolan, een thriller waarbij het brein de plaats delict is. De hoofdrol is voor Leonardo DiCaprio.
* Centurion (release op 27 mei). Een Romeins legioen wordt in een hinderlaag wordt gelokt en de overlevenden zinnen op wraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!