zondag 14 maart 2010

Caprica

Hoewel ik de laatste nBSG-aflevering nog moet kijken, heb ik mij dit weekeinde gewaagd aan de pilot van 'Caprica'. De serie vindt zo’n zestig jaar plaats vóór de gebeurtenissen in nBSG en toont de vredige wereld van Caprica op het hoogtepunt van cultuur, wetenschap – en decadentie. Een doorbraak in kunstmatige intelligentie wordt dan ook van harte bejubeld, terwijl de grimmige uitkomst natuurlijk bekend is.

Eric Stoltz speelt Daniel Graystone, een geniale ingenieur. Nadat zijn dochter Zoë omkomt bij een (naar het schijnt) terroristische aanslag, probeert hij wanhopig om de herinnering aan Zoë levend te houden. Graystone vindt een verwante ziel in Joseph Adama, die zijn vrouw en dochter verloor bij dezelfde aanslag. Terwijl Adama op zijn eigen, stoïcijnse manier zijn verdriet probeert te verwerken, zoekt Graystone de morele en technologische grenzen op om zijn dochter terug te krijgen.

'Caprica' is knap gemaakt: voor de fans van nBSG is er voldoende te herkennen, maar de pilot is toegankelijk genoeg voor nieuwkomers. Er worden voldoende verhaallijnen uitgezet om ook 'Caprica' een lange levensduur te geven: de opkomst van een religieuze fanaten, de banden tussen Adama en de goede en slechte kant van de wet, de concurrentie tussen Graystone en andere IT-bedrijven – en natuurlijk de ontwikkeling van de Cylons. Een veelbelovend begin. So say we all.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!