donderdag 1 oktober 2009

Polarisatie en de grondwet

Op de leesstapel lag nog steeds 'De herovering van de Amerikaanse droom', van toenmalig senator Barack Obama. Deze week ben ik er eindelijk aan toegekomen. De eerste hoofdstukken behandelen respectievelijk de polarisatie tussen Democraten en Republikeinen en de Amerikaanse grondwet en schetsen een somber beeld van de huidige staat van de Amerikaanse politiek. Het boek toont de prille versies van een paar van de belangrijkste thema's uit Obama's campagne voor de presidentsverkiezingen.

In het eerste hoofdstuk toon Obama aan hoe zeer onderwerpen in de Amerikaanse politiek op de spits gedreven worden. Om werkelijk alles wordt over en weer met modder gegooid, hoe futiel de details ook lijken te zijn. Bijvoorbeeld: of scholen ontbijt mogen verstrekken aan kleuters. Let wel: het gaat dus enkel en alleen over de vraag of de overheid dit zou mogen toestaan. Je bent voor óf je bent tegen ons. Het vinden van een gulden middenweg tussen Democraten en Republikeinen, een gezamenlijke aanpak om nationale problemen op te lossen, blijkt niet langer mogelijk. Obama is eerlijk genoeg om toe te geven dat zijn eigen partij zich hier ook schuldig aan maakt.

Het hoofdstuk over de Amerikaanse grondwet zal vooral voor de burgers van de VS ontluisterend zijn. In Amerika staat de grondwet, waarschijnlijk omdat deze niet mag worden aangepast en er slechts amendementen op genomen mogen worden, op een enorm voetstuk. Obama werpt een kritische blik op de grondwet, plaatst het ontstaan ervan in historisch perspectief en toont aan dat de Founding Fathers ook de nodige ruzie gemaakt hebben voor, tijdens en na het opstellen ervan. Voor lezers in Europa, waar grondwetswijzigingen een veel langere traditie hebben en lang niet zo ongewoon zijn, zal het weinig bijzonders zijn - maar Amerikanen zullen de schellen van de ogen vallen.

De eerste hoofdstukken van 'De herovering van de Amerikaanse droom' zijn goed bevallen. Ik ben ook buitengewoon benieuwd naar de hoofdstukken over ras en geloof. Wordt vervolgd dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!