donderdag 15 oktober 2009

Geloof, ras en politiek

Ik ben intussen wat verder gevorderd in 'De herovering van de Amerikaanse droom' van Barack Obama. Mijn leestempo was ietwat vertraagd door het 'Handboek managementvaardigheden' van Robert Quinn, verplichte kost voor de training van morgen.

Het hoofdstuk over geloof is ontluisterend: geheel tegen de trend van de meeste westerse landen in, is het geloof bezig aan een opmars in de Verenigde Staten. Ondanks de zinsnede die in de grondwet werd opgenomen om te zorgen voor gelijkheid van godsdiensten in Amerika, lijkt het in de praktijk haast onmogelijk om politieke uitspraken los te zien van de geloofsachtergrond van de spreker. Ook het feit dat sommige toehoorders het persoonlijk wel eens zijn met Obama’s uitspraken, maar vanwege hun geloof toch iets anders moeten zeggen, doet welhaast middeleeuws aan.

Het hoofdstuk over ras is interessant, maar ook wat voorspelbaar. Obama verhaalt over de discriminatie en raciale spanningen zoals die plaatsvinden in het Amerika uit heden en verleden, over het belang van de burgerrechtenbeweging en over welke stappen er tegenwoordig nog gemaakt moeten worden. Ook de verstandhouding tussen zwarten en latino’s, die in verleden bijzonder goed was maar intussen hopeloos dreigt te ontsporen, komt aan de orde. Ten slotte stipt Obama een belangrijk punt aan: hoe discriminatie op grond van ras door slachtoffers wordt gebruikt als excuus om alle moed maar op te geven en geen moeite meer te doen om wat te maken van je leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!