zaterdag 18 juli 2009

Weer een stukje duisterder

Zojuist teruggekeerd van 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'. Niet zo'n leuke filmervaring (zie de laatste paragraaf), maar dat lag niet aan de film. Het zesde avontuur van de tovenaar-in-opleiding alweer, dat bij iedere toevoeging aan de reeks weer een stukje duisterder wordt. 'Half-Blood Prince' voelt helaas als een erg korte samenvatting van het boek, dat zonder voorkennis nauwelijks bij te houden is.

'The Half-Blood Prince' voelt, evenals het vijfde deel uit de reeks, als een opmaat naar de finale. De (verschrikkelijke) gebeurtenissen in de laatste scènes ten spijt, als kijker weet je dat er hierna nog twee delen volgen. De film is dan ook moeilijk op zijn eigen kwaliteiten te beoordelen: 'Half-Blood Prince' is duidelijk onderdeel van een reeks en kan onmogelijk los daarvan gezien worden.

De opmars van Voldemort heeft naast de tovenaarswereld ook de wereld van de gewone mensen bereikt. De ernst van die situatie wordt al vrijwel in de eerste scène duidelijk. De wereld is grijs en grauw. De serieuze ondertoon heeft alle kleur uit een groot deel van de scènes weggespoeld. Sommige scènes zijn haast in zwart-wit. Een sterk staaltje cinematografie. De komische en romantische intermezzo’s brengen de benodigde kleur in het verhaal en zorgen voor een welkome afwisseling.

Verbeteringen ten opzichte van het voorgaande deel: de al eerder genoemde cinematografie, alles is werkelijk schitterend in beeld gebracht. Ook wordt eindelijk eens wat inzicht in Voldemort en diens afglijden naar de duistere magie gegeven. Jammer genoeg blijft het bij het aanstippen van bepaalde gebeurtenissen: ook als iemand die de boeken niet gelezen heeft, voelde ik gewoon dat er een paar verplichte elementen meegenomen moesten worden, maar dat je voor het ware verhaal bij het boek moet zijn.

De Potter-reeks is voor veel mensen het enige jaarlijkse bioscoopuitje. Zo ook vandaag. Dat was goed te merken: een groot deel van het (jonge) publiek had meer aandacht voor een goed onderling gesprek, voor het versturen van sms'jes en voor het hinderlijk door de zaal heen lopen dan voor de film. De jongen naast mij zat zelfs MP3'tjes te luisten. Echt zo'n ervaring die alle plezier uit een bioscoopbezoek haalt en waardoor ik mij serieus afvraag waarom ik voortaan niet gewoon alles op dvd of via download zou kijken.

Nieuwe trailers:
* G.I. Joe – The Rise of Cobra (release op 13 augustus). Verfilming van de populaire tekenfilmserie uit de jaren tachtig. Na 'Transformers' kon dat natuurlijk niet uitblijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!