donderdag 16 juli 2009

Kinderwens

Gisteren in het nieuws: vrouwen kunnen binnenkort eicellen laten invriezen om op latere leeftijd alsnog zwanger te worden. Verschillende groepen en deskundigen buitelden gisteren over elkaar heen om de voors en tegens te bediscussiëren. Met andere woorden, de bejaarde moeders tegenover de lang gekoesterde kinderwens. Mijn oordeel: moet kunnen, mits het medisch verantwoord is en de ouders goed weten waaraan ze beginnen. Eigenlijk hetzelfde als bij iedere andere zwangerschap dus.

De Christenunie heeft zich al uitgesproken tegen deze 'onnatuurlijke' manier van kinderen krijgen. Een wat vreemde redenering. De partij is immers ook niet tegen adoptie, draagmoederschap of reageerbuisbevruchting. Of moeten die vormen van ouderschap ook meteen maar verdwijnen?

Dat gezegd: er kleven natuurlijk risico's aan een zwangerschap op latere leeftijd. Maar eerlijk is eerlijk: aan iedere zwangerschap zijn grote risico's verbonden. In het geval van een zwangerschap op latere leeftijd moet de arts de aanstaande moeder extra goed wijzen op alle medische gevolgen, maar met de juiste medische begeleiding moet dat geen probleem zijn. Als artsen het niet medisch verantwoord vinden, moeten zij hun patiënten hiervan overtuigen.

Net zoals bij iedere besluit om kinderen te nemen, geldt ook in het geval oudere moeders: wees goed voorbereid op wat er komen gaat en hoe je leven verandert. Voor jonge ouders geldt dat ze erbij moeten nadenken dat je niet meer ieder weekend tot 's morgens vroeg in de kroeg kan hangen. Als je op je 50e moeder wordt, moet je ervan uitgaan dat je niet meer fysiek alles zal kunnen doen met je kind wat jongere ouders wél kunnen. Zo komt je kind in de puberteit, nou niet bepaald de gemakkelijkste leeftijd, als jij aan je pensioen begint te denken.

1 opmerking:

  1. Joke Langbroek16 juli 2009 om 15:56

    Wow, wat een vlammend betoog. Ik ben het met je eens hoor. Al is het alleen al omdat er geen haan naar kraait als mannen op hun 60ste aan de 'tweede leg' beginnen. Het enige nadeel vind ik wel dat die vrouwen het risico lopen dat hun kind op z'n 20ste al moederloos is. O, en wat ik ook eng vind is de eventuele schade die de eicel van het invriezen ondervindt. Als je voedsel invriest, wordt dat er toch ook niet beter op? Maar ja, daar zal wel over nagedacht zijn. We zien het wel over een jaar of 10 als die 'ingevroren kinderen' wat groter zijn. Misschien hebben ze het wel altijd koud ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie op dit bericht achter!