donderdag 18 juni 2009

Terminator: Salvation

De toekomst is duister. Alles gaat kapot. De oorlog is gedoemd te verliezen. 'Terminator: Salvation' schetst geen positief beeld van de komende vijftien jaar. Zes jaar na het derde deel van de Terminator-reeks – een lange tijd voor andere filmseries, maar voor deze bijzonder kort – pakt dit nieuwe deel de draad meedogenloos op en dompelt de kijker meteen onder in grimmige, harde actie.

Christian Bale speelt verzetsheld John Connor. Het verzet lijkt een wapen gevonden te hebben dat doorslaggevend kan zijn in de strijd tegen de machines. Dan is daar opeens Marcus Wright, een rol van Sam Worthington. Wie is hij? Waar komt hij vandaan? En wat kan hij betekenen in de strijd? (Beetje jammer dat dit gedeelte van het plot in de diverse trailers al weggegeven werd.)

Bale en Worthington zijn aan elkaar gewaagd en weten elk hun personages gedrevenheid en bezetenheid mee te geven. Bale tobt als Connor met de zware rol die het noodlot voor hem in handen heeft, terwijl Worthington de show steelt en haast nog meer indruk weet te maken dan Bale. Geen geringe prestatie. Ook Anton Yelchin krijgt een eervolle vermelding als de jonge Kyle Reese.

Het onverwachte, naargeestige einde van 'Terminator 3' – eigenlijk het enige goede aan die hele film als je het mij vraagt – toonde aan dat Judgement Day, de dag waarop de machines de oorlog tegen de mensen begonnen, niet kon worden voorkomen. De apocalyptische strijd die had moeten worden voorkomen, is bittere realiteit geworden. Het verzet vecht een haast onmogelijke strijd. De oorlog is nog lang niet voorbij.

Nieuwe trailers:
* Harry Potter and the Half-Blood Prince (release op 15 juli). Het zesde filmavontuur van Harry Potter, dat weer een schepje duisterder is dan het voorgaande deel.
* 2012 (release op 12 november). Intrigerende teaser: de Himalaya wordt overspoeld door een vloedgolf. Daar moeten we het mee doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!