vrijdag 19 december 2008

Ode aan de Aboriginals

Een bezoek gebracht aan 'Australia', de langverwachte nieuwe film van regisseur Baz Luhrmann. We moesten maar liefst zeven jaar wachten op de opvolger van 'Moulin Rouge', maar het is het wachten waard geweest. Tegen de achtergrond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt zich een romance tussen een Engelse aristocrate (Nicole Kidman) en een Australische veedrijver (Hugh Jackman).

Kort gezegd heeft 'Australia' alle elementen in zich die 'Moulin Rouge' ook al had, met uitzondering van de liedjes. Als je dat een leuk film vindt, dan geldt dat vrijwel zeker ook voor 'Australia'. Er wordt met snelle beeldwisselingen gewerkt, scherpe kleurstellingen, aanzwellende muziek en iconische effecten die in andere films veel te zoetsappig of kitscherig zouden zijn – maar Luhrmann komt er mee weg.

Boven alles is 'Australia' een liefdesverklaring: een ode aan het Australische land, aan de natuur, aan de Aboriginals en aan 'Somewhere over the Rainbow'. Alleen al de natuuropnamen maken de film de moeite waard. Enige kritiek is dat de film halverwege stokt – je verwacht een "en ze leefden nog lang gelukkig" – en dan eigenlijk aan een geheel nieuw verhaal begint.

Nieuwe trailers
* Revolutionary Road (release op 22 januari). Het getrouwde leven in een buitenwijk in de jaren vijftig is niet alles wat het lijkt en verre van ideaal. Met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio.
* The Boy in the Striped Pyjamas (release op 8 januari). Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen twee jongetjes aan weerszijden van het prikkeldraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!