zaterdag 25 oktober 2008

Voedselbank en huiselijk geweld


In het kader van het traineeprogramma hebben we gisteren een bezoek gebracht aan de Voedselbank in Rotterdam en aan de GGD. 's Morgens hebben wij het distributiecentrum van de Voedselbank gezien. Een ongelooflijk mooi, particulier initiatief – de overheid komt er niet aan te pas – dat helaas nog altijd nodig is. De schrijnende gevallen die oprichter Sjaak Sies ons liet zien, tonen aan hoe snel het kan gaan: er hoeft maar *dit* te gebeuren of je bent veroordeeld tot de bedelstaf.

De Voedselbank draait geheel op vrijwilligers en participerende bedrijven en heeft dus eigenlijk (formeel gezien) niets met de gemeente maken. Mooi om te zien hoe sommige mensen zich geheel belangeloos inzetten voor anderen. Eind november keren we met de traineegroep waarschijnlijk terug om enkele hand- en spandiensten te verrichten.

's Middags kregen we bij de GGD een zeer uitgebreide presentatie over de aanpak van huiselijk geweld. De cijfers van huiselijk geweld zijn schrikbarend: een op de vijf vrouwen krijgt hier wel eens mee te maken. Ik heb nooit geweten dat dit zo'n wijdverbreid probleem is. Ontluisterend om te zien dat vervolgens in het geval een scheiding de plegers van huiselijk geweld doodleuk een omgangsregeling met de kinderen weten af te dwingen, waarna de terreur fijn nog even doorgaat.

Hier is geen enkele nuance aan te brengen: huiselijk geweld is *NOOIT* goed te praten. Er is geen enkel excuus, geen enkele smoes, geen enkel voorbehoud. Ben jij of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld, meld dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!