zaterdag 11 oktober 2008

Perfume

Nederland-IJsland in De Kuip, werkzaamheden aan de Brienenoord: geen beste avond om naar de bioscoop te gaan. Gelukkig bood de dvd-speler een uitweg. Vanavond naar 'Perfume: The Story of a Murderer' gekeken, naar het boek van Patrick Süskind. Visueel een interessante film, de uitwerking lijkt erg voorspelbaar – maar de finale is geweldig.

'Perfume' staat bol van de visuele vondsten. Hoe beschrijf je met het ene zintuig het andere?
De makers zagen zich voor een haast onmogelijke opgave geplaatst om geuren in beeld te vangen. Het visuele aspect is zodoende nog het meest aansprekende punt van 'Perfume' iedere geur wordt met een gedetailleerde close-up geaccentueerd – verder lijkt de film op een voorspelbaar einde af te stevenen.

"Lijkt" inderdaad, want de finale is werkelijk geniaal. Een filmisch hoogtepunt dat bol staat van de literaire kwaliteiten – iets wat ik totaal niet aan zag komen. Een moedige keuze om een film op deze manier te laten eindigen. De laatste vijf minuten maken 'Perfume' weliswaar niet in zijn geheel tot een goede film, daarvoor zijn de voorgaande twee uur te voorspelbaar, maar de finale is geniaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!