vrijdag 2 mei 2008

Existentialisme in de wildernis

In Cinerama 'Into the Wild' gezien. Op verschillende manieren een uitstekende ervaring. Ten eerste een ongelooflijk goede film – een ware karakterschets zoals je die in mainstream-films nog zelden ziet – en ten tweede een aangename, hernieuwde kennismaking met bioscoop Cinerama. Regie en scenario door Sean Penn, gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van Jon Krakauer.

De jonge Christopher McCandless, lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan. Zijn academische prestaties zijn goed genoeg om naar Harvard te kunnen en iedereen gaat er dan ook vanuit dat dit zal gebeuren. Beïnvloed door het materialisme van zijn ouders, dat hen weliswaar rijkdom heeft gebracht maar hen ook diep ongelukkig heeft gemaakt, besluit Christopher het over een radicaal andere boeg te gooien. Hij verkoopt al zijn bezittingen, doneert al zijn spaargeld aan een goed doel en trekt erop uit, de wildernis in.

'Into the Wild' schetst een indringend portret van een jongeman die het systeem de rug toekeert. Waarom zou je een goede baan willen? Om veel geld te verdienen? En dan? Om mooie dingen te kopen? Wat heb je daar nou eigenlijk aan? Kun je niet veel beter iets doen waar je persoonlijk gelukkig van wordt? De film stelt haast existentialistische vragen, tegen het Sartriaanse aan. In hoeverre is de mens echt vrij om te doen wat hij of zij wil? Kun je alles en iedereen loslaten om zelf je eigen idealen na te streven? 'Into the Wild' is een fascinerende ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!