zondag 6 april 2008

Before the Devil Knows You're Dead

Gisteravond 'Before the Devil Knows You’re Dead' gezien. Weergaloos. Ongelooflijk goed gemaakte film van Sidney Lumet over twee broers die besluiten de juwelierszaak van hun ouders te overvallen, met rampzalige gevolgen. Het ogenschijnlijk eenvoudige plan loopt gruwelijk mis en het wordt van kwaad tot erger. Veel erger: de moeder van het gezin overlijdt en de vader gaat op zoek naar de daders.

'Before the Devil Knows You’re Dead' kent drie verhaallijnen, van oudere broer Andy (Philip Seymour Hoffman), jongere broer Hank (Ethan Hawke) en vader Charles (Albert Finney). Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, maar elke verhaallijn maakt steeds een sprongetje in de tijd, waardoor langzaamaan een steeds uitgebreider beeld ontstaat. Zo blijkt Andy, terwijl hij vol zelfvertrouwen zijn broertje probeert over te halen mee te doen aan de overval, in de volgende verhaallijn zelf ook gebukt te gaan onder de nodige problemen. Dit voortschrijdend inzicht was bij een chronologische vertelwijze nooit voorgekomen.

Zowel Andy als Hank gaan gebukt onder de nodige (financiële) problemen, waardoor je in eerste instantie nog wat sympathie voor ze opvat. Vanaf het moment dat Andy zonder een spier te verrekken meedeelt dat hij van plan is zijn eigen ouders te beroven, begint deze sympathie echter weg te smelten totdat uiteindelijk een gitzwart personage overblijft Gaandeweg raken de twee broers steeds verder verstrikt in de rampzalige gevolgen van hun handelingen en wordt elk stukje menselijke waardigheid langzaamaan afgebroken. And yes, they're going straight to hell...

Nieuwe trailers:
Geen. Sterker nog, we kregen exact dezelfde trailers voorgeschoteld als vrijdagavond. Ik dacht altijd dat de trailers afhankelijk waren van de producent en distributeur van de hoofdfilm, maar dat bleek dus niet zo te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!