donderdag 13 maart 2008

Uitgelicht: Felix Leiter


Of: 'Waarom ik zo blij ben dat Jeffrey Wright terugkeert'. In januari werd bekendgemaakt dat Jeffrey Wright in 'Quantum of Solace' zal terugkeren in de rol van Felix Leiter, de Amerikaanse CIA-agent die in 'Casino Royale' Bond op een kritiek moment terugbrengt in het pokerspel tegen Le Chiffre. Eindelijk gerechtigheid. Felix Leiter maakt al meer dan veertig jaar deel uit van de Bond-franchise en was in maar liefst acht Bond-films te zien. Toch heeft Leiter, omdat de rol zo vaak opnieuw gecast werd, nooit een herkenbare status gekregen.

De Bond-serie heeft een hele bubs aan bijfiguren, die echter stuk voor stuk heel goed herkenbaar zijn. Zelf mensen die geen Bond-fan zijn, kunnen je moeiteloos vertellen wie M, Q, Moneypenny of zelfs Jaws zijn. Bij Felix Leiter is dat echter niet het geval. Zelfs doorgewinterde Bond-fans moeten soms het antwoord schuldig blijven. De reden: Felix Leiter wordt bijna altijd door iemand anders gespeeld, door acteurs die sterk verschillen in leeftijd, fysieke eigenschappen en zelfs huidskleur.

Felix Leiter werd geïntroduceerd in 'Dr No', waarin hij gespeeld werd door Jack Lord. Het personage beviel dermate goed dat Lord gevraagd werd terug te keren voor 'Goldfinger'. Echter, Jack Lord werd te hebberig. Hij zag dollartekens en eiste dat hij hetzelfde betaald en behandeld zou worden als Sean Connery. Regisseur Guy Hamilton vond dat maar niets en castte Cec Linder als nieuwe Felix Leiter. (Hetzelfde zou Jack Lord later gebeuren bij 'Star Trek' en 'Hawaii Five-O', dus hij heeft dus niet bepaald geleerd van zijn fout.)

Toen Cec Linder vervolgens niet beschikbaar was ten tijde van de opnamen van 'Thunderball', werd besloten bij iedere volgende Bond-film een andere Felix Leiter te casten. David Hedison is tot nu toe de enige die de rol twee keer vervuld heeft. Dit omdat de producten van mening waren dat de dramatische gebeurtenissen rond Leiter in 'Licence to Kill' een acteur vereisten die al bekend was met de rol.

Het is vreemd dat Leiter een zo weinig herkenbaar personage is geworden in de films. Q is gespeeld door 3 verschillende acteurs, M en Moneypenny allebei door 4 en natuurlijk James Bond zelf door 6. Laten we hopen dat Jeffrey Wright voor Felix Leiter de herkenbaarheid oplevert die het personage verdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!