zaterdag 23 februari 2008

Verfrissende verademing

Gisteren een bezoek gebracht aan Pathé De Kuip voor 'Juno'. Werkelijk een ongelooflijk mooie, verfrissende film. Het 16-jarige meisje Juno, meesterlijk gespeeld door Ellen Page, raakt zwanger en besluit het kind op te geven voor adoptie. Niet via de gebruikelijke manier: Juno gaat zelf op zoek naar geschikte adoptieouders en komt terecht bij het echtpaar Loring, gespeeld door Jennifer Garner en Jason Bateman.

In het grote, commerciële filmlandschap is 'Juno' een verademing. Een verfrissende film die niet moraliserend is, die goed weet om te gaan met zowel de dramatische als de komische aspecten van het onderwerp en die vooral niet voor het traditionele thema van 'moving on' kiest. Denk bijvoorbeeld aan 'Knocked Up', waarin nietsnut Ben ineens verandert in een verantwoordelijke vader. Mooi voor de film, maar zo zitten mensen in het echt nu eenmaal niet in elkaar. In 'Juno' niets van dat alles: iedereen blijft gewoon zichzelf. Zestienjarige meisjes roddelen, kraken elkaars kleding en dates af en dat blijft gewoon zo – zwanger of niet.

Ellen Page, amper 20 jaar oud, zet een ongelooflijke prestatie neer en draagt de hele film in haar eentje. Ongekend voor iemand van die leeftijd. Page is al meerdere malen bewierookt voor haar rol en dat is niet meer dan terecht. Ze maakt zelfs nog kans op een Oscar dit weekeinde. Wel wil ik zelf nog even de aandacht vragen voor Jennifer Garner en haar imponerende rol van vrouw die dolgraag kinderen wil, maar ze zelf niet kan krijgen. In alle lof voor haar jonge tegenspeelster dreigt Garner ondergesneeuwd te raken en dat zou zonde zijn.

Is er dan werkelijk helemaal niets verkeerd aan 'Juno'? Nou, vooruit dan: het intro. Die animaties ogen veel te kinderachtig voor een film met zo’n serieus onderwerp.

Nieuwe trailers:
* 27 Dresses (release op 6 maart). Romantische komedie met Katherine Heigl die al 27 keer een bruidsmeisje is geweest, maar nog nooit zelf de bruid.
* Dunya & Desie (release op 17 april). De multiculturele hitserie van Nederlandse bodem krijgt eindelijk een vervolg in de bioscoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!