zondag 17 februari 2008

Gimmick

Gisteravond 'Jumper' gezien. Een uitermate beroerde film. Niet naartoe gaan. Een film die anderhalf uur lang draait om dezelfde gimmick: David Rice (Hayden Christensen) is een "jumper" en kan zichzelf teleporteren naar iedere willekeurige plek ter wereld. Dat is het. Op zich een leuk idee – alsof Nightcrawler zijn eigen film heeft gekregen. Het is alleen erg jammer dat er met dit concept niet of nauwelijks iets wordt gedaan. Het is aardig om David moeiteloos van New York naar Rome, Londen en Egypte te zien springen, maar na vijf minuten is het nieuwigheidje daar wel vanaf.

Het lijkt wel of iedere scène met diepgang, karakterontwikkeling of motivatie uit de film is geknipt. (Met een speelduur van 88 minuten is dat nog niet eens zo’n gekke gedachte.) Iedere keer als een scène neigt naar iets meer inhoud, wordt boel bruut afgekapt. In plaats daarvan krijgen we weer een exotische locatie te zien. David gebruikt zijn gave om banken te beroven in plaats van om mensen te redden. Waarom? Geen idee; dat wordt nergens toegelicht. Gevolg is dat David verwordt tot een van minst sympathieke personen in de film.

Samuel L. Jackson, wiens witte haar nog het meest memorabele van zijn rol als slechterik is, is de leider van een groepje mensen die jumpers opsporen en vermoorden. Waarom? Omdat het religieuze fanatici zijn. Dus… dat is voldoende reden? Waarom zijn jumpers dan gevaarlijk? Ook dit wordt niet toegelicht of gemotiveerd. 'Jumper' is een film met mooie locaties en mooie visuele effecten, maar het ontbreekt aan een verhaal, diepgang of sympathieke hoofdpersonen.

* 10,000 BC (release op 13 maar). De volledige trailer deze keer, waarin iets meer van de plot duidelijk wordt. Oogt als een spektakelversie van 'Apocalypto'.
* Step Up 2 the Streets (release op 21 februari). Voor de liefhebbers van moderne straatdans. Deel 1 was al beroerd, deel 2 zal niet veel beter zijn.
* The Hunting Party (release op 3 april). Richard Gere en Terrence Howard als oorlogsverslaggevers in het voormalige Joegoslavië. Mogelijk interessant.
* Untraceable (release op 20 maart). Diane Lane moet proberen een seriemoordenaar te pakken die de dood van zijn slachtoffers op internet laat zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!