zondag 13 januari 2008

Goya’s Ghosts

Het bioscoopbezoek dit weekeind weer verruild voor een huur-dvd. De keuze viel op 'Goya’s Ghosts', met Stellan Skarsgard in de titelrol, die al ruime tijd op het verlanglijstje van Mrs Attorama stond. Het was helaas geen al te beste filmervaring. Een redelijk sterke eerste helft, maar daarna lijkt de film stuurloos allerlei richtingen op te gaan, zonder dat een van die richtingen echt bevredigend wordt afgerond. Ten slotte is het wat vreemd dat Goya zelf relatief weinig voorkomt in een film die zijn naam draagt.

'Goya’s Ghosts' speelt in het Spanje van eind achttiende eeuw, wanneer de Inquisitie een ferme greep op het land heeft. De eerste helft van de film laat dan ook goed zien wat voor een effect dit heeft, met name op het gezin van Ines (Natalie Portman). De film toont duidelijk de terreur van het geloof, uitstekend uitgebeeld door Javier Bardem. Halverwege verandert de film echter duidelijk van toon. Zonder al te veel te verklappen: de situatie in Spanje verandert hevig en alle personages moeten met de nieuwe situatie zien om te gaan.

Het is helaas ook in de tweede helft dat 'Goya’s Ghosts' zijn focus verliest. Goya zelf probeert een persoonlijke missie tot een goed einde te brengen, Ines probeert om te gaan met wat haar tijdens de Inquisitie is gebeurd en Lorenzo (Javier Bardem) krijgt een nieuwe rol in de Spaanse maatschappij, die hem later op verschrikkelijke wijze achtervolgt. Helaas worden deze verhaallijnen niet of nauwelijks opgelost, waardoor het einde van de film een wat onbevredigend karakter kent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!