dinsdag 25 december 2007

Stof, daemons en het Magisterium

De kerstfilm van dit jaar was ‘The Golden Compass’, de verfilming van het boek van Philip Pullman. (Oorspronkelijk ‘Northern Lights’ getiteld, maar door de Amerikaanse uitgever voorzien van een nieuwe titel.) Een intrigerende film over een parallel universum waarin het Magisterium de dienst uitmaakt en Stof al het leven in de wereld met elkaar verbindt. Voor Daniel Craig de eerste rol in een grote film sinds ‘Casino Royale’.

‘The Golden Compass’ is een verfrissende sf-film. Een film die de misbruik van macht en indoctrinatie aan de orde stelt en de focus niet op grote veldslagen legt. Geen elfjes en orcs, maar heksen, ijsberen, Tataren en Zigeuzen. De jonge Dakota Blue Richards maakt een interessant debuut als Lyra Belacqua, die het gouden kompas uit de titel in handen heeft.

Van tevoren, terwijl ik wat vooronderzoek deed voor deze film, kreeg ik al interesse om het boek te gaan lezen. Na het zien van de film helemaal. Wat is Stof? Hoe werken daemons precies? Wat zijn het Magisterium en de Autoriteit? Allemaal onderwerpen die in de film (te) kort worden aangestipt en waar ik graag meer over zou willen weten. Het boek gaat dus snel op het verlanglijstje.

Nieuwe trailers:
* August Rush (release op 7 februari) Freddie Highmore, een van de meest begaafde kinderacteurs van deze tijd, in een muzikaal familiedrama. Ook met Keri Russell en Jonathan Rhys-Meyers.
* Jumper (release op 14 februari) Sf-actie met Samuel L. Jackson en Hayden Christensen, die eerder ook al tegenover elkaar stonden in de ‘Star Wars’ prequels.
* The Spiderwick Chronicles (release op 13 maart) Tweelingbroertjes, beide gespeeld door Freddie Highmore – die heeft het blijkbaar druk – raken verzeild in een magische wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!