zondag 2 december 2007

Sociale samenleving

Gisteravond ‘Sicko’ gezien in Pathé De Kuip. Een onthutsend portret van de Amerikaanse gezondheidszorg. Mijn beeld van de VS als sociale samenleving was al niet zo best, maar deze documentaire heeft dat nou niet bepaald verbeterd. De hele Amerikaanse gezondheidszorg is in handen van private bedrijven, die erop gericht zijn zo veel mogelijk winst te maken. Beslissingen over behandeling en medicijnen worden zodoende niet op medische gronden genomen, maar op financiële.

‘Sicko’ staat bol van de schrijnende voorbeelden. Zo’n 50 miljoen Amerikanen hebben geen zorgverzekering, omdat ze het niet kunnen betalen of omdat ze er niet in aanmerking voor kunnen komen. 50 Miljoen! De Amerikanen die wel zo’n verzekering hebben, dat zijn er zo’n 250 miljoen, krijgen echter ook nog lang niet altijd hun ziektekosten vergoed. Het contrast met landen als Canada, Frankrijk, Engeland en Cuba, waar het laatste deel van de documentaire aan gewijd is, is enorm.

De Canadese gezondheidszorg kwam overigens al (kort) voorbij in ‘Bowling for Columbine’ van Michael Moore. ‘Bowling for Columbine’, een uitstekende documentaire over de Amerikaanse fascinatie voor vuurwapens en de macht van de wapenlobby, was de eerste film van Michael Moore die ik zag. Een film die – terecht – veel indruk op mij gemaakt heeft. De opvolger, ‘Fahrenheit 9/11’, was in mijn optiek minder geslaagd – als documentaire dan. De film was vermakelijk genoeg, maar sloeg te veel door naar de propagandistische kant. In dat opzicht is ‘Sicko’ een terugkeer naar de oude, betere vorm van Michael Moore.

Nieuwe trailers:
* Rendition (release op 10 januari). Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal en nog veel meer goede acteurs in een film over de illegale ontvoeringen en martelingen door de Verenigde Staten.
* Mr Magorium's Wonder Emporium (release op 6 december). Nathalie Portman moet de magische speelgoedwinkel van Dustin Hoffman overnemen. Oogt een beetje kinderlijk.
* Charlie Wilson's War (release op 31 januari). Tom Hanks als Amerikaanse senator in de jaren tachtig die probeert de Sovjets uit Afghanistan te krijgen. Ook met Philip Seymour Hoffman.
* The Kite Runner (release op 10 januari). De verfilming van 'De vliegeraar'. Op basis van de trailer lijkt dit een rechttoe, rechtaan verfilming. Voor degenen die het boek gelezen hebben lijkt er weinig nieuws onder de zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!