zondag 9 december 2007

Broedertwist

Gisteravond ‘The Wind That Shakes the Barley’ gezien, een bijzonder indrukwekkende film over de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. De twee broers Damien en Teddy O’Donovan voeren een guerrilla tegen de Engelsen. De strijd is grimmig. Slechts af en toe kent de film een licht, vrolijk moment. De persoonlijke offers die de broers moeten brengen, zijn erg groot, bijvoorbeeld als met verraders in eigen kring moet worden afgerekend.

Halverwege de film lijkt er een doorbraak te zijn: de Ierse Vrijstaat wordt gesticht. Een grote stap in de goede richting, zo lijkt het. De Ieren krijgen beperkte autonomie, maar vallen nog wel onder de Britse kroon. Het verdrag splijt de Ierse samenleving. Sommigen blijven doorvechten. Anderen sluiten zich aan bij de Vrijstaat, maar worden vervolgens als landverraders gezien. De twee broers O’Donovan komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

‘The Wind That Shakes the Barley’ geeft een rauw, realistisch beeld van gewone mensen die de wapens opnemen tegen een bezetter. De Ierse Onafhankelijkheidsoorlog is een onderwerp dat zelden of nooit in films te zien is en verdient alleen daarom een groot publiek. Het zou mij deugd doen als er meer van dergelijke, haast vergeten momenten uit de geschiedenis op deze manier behouden blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!