dinsdag 14 mei 2013

A Storm of Swords

The plot thickens. 'A Storm of Swords', het derde deel van 'A Song of Ice and Fire', maakt de zaken er nu niet bepaald eenvoudiger op. Ook na de slag om King's Landing woedt de burgeroorlog in Westeros voort. Allianties worden aangegaan, maar worden even zo gemakkelijk weer opgezegd. Oude wonden worden opengereten – en het is maar de vraag of deze nog kunnen helen. Een aantal grote conflicten is opgelost op het einde van 'A Storm of Swords', maar of daarmee de vrede hersteld is?

De plot is nauwelijks uit te leggen zonder kennis van de voorgaande delen, maar hierbij een poging. Robb Stark viert veel militaire successen, maar faalt jammerlijk bij de diplomatieke kant van oorlogsvoeren. Jaime Lannister ziet wat het verwoestende effect is van de oorlog op het landschap. Catelynn Stark wordt gedwongen te kiezen tussen haar gevoel en haar verstand als het om de veiligheid van haar dochters gaat. Via Tyrion, die tegen zijn verwachting in, niet als held onthaald wordt, zien we de intriges aan het hof. In het verre oosten krijgt Daenerys te maken met wat het nu precies inhoudt om te regeren, terwijl Jon Snow in het noorden te maken krijgt met de eerste grote aanslagen op The Wall en zijn vijanden beter leert kennen dan hij gewild had.

Door in ieder hoofdstuk opnieuw van vertelperspectief te wisselen, houdt George R.R. Martin de aandacht lezer vast. Of liever: die zit gretig te wachten tot de verhaallijn weer wordt opgepakt. De rol van magie wordt door Martin heerlijk ambigu aangepakt: na het uitspreken van een bezwering wordt een drietal mensen dood gewenst, maar in de volgende hoofdstukken lijkt de dood van deze personages helemaal niets met magie te maken te hebben. Tenzij je daarin gelooft natuurlijk…

'A Storm of Swords' geeft verdieping aan bestaande personages en weet zelfs een aantal monsterlijke personages een menselijk(er) gezicht te geven. Er zijn wat minder flashbacks naar de voorgeschiedenis van de personages (wat ik persoonlijk een pietsie jammer vind) en er wordt in plaats daarvan wat meer gefocust op de persoonlijke offers die de personages moeten brengen. Het hoofdstuk rond de zogenaamde Red Wedding is bijzonder emotioneel. Kom het ooit weer goed in Westeros?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!