donderdag 3 januari 2008

Kerstvakantie: dvd’s

Na het blockbuster-geweld in de bioscoop (‘Elizabeth: The Golden Age’, ‘I Am Legend’, ‘The Golden Compass’) vonden Mrs Attorama en ik het maar eens tijd worden om wat dvd’s te kijken die al veel te lang op de stapel thuis lagen. Ja, wij hebben er ook nog een heleboel in het plastic zitten…

Charlie and the Chocolate Factory’ is een leuke familiefilm van Tim Burton, met Johnny Depp als de excentrieke chocolatier Willy Wonka. In de jaren zeventig was het boek van Roald Dahl ook al eens verfilmd, met Gene Wilder als Wonka, maar die versie heeft nooit de goedkeuring van de auteur gekregen. De versie van Tim Burton is heerlijk over de top en laat zien hoe snoepfabrieken er uit zouden zien als ze door kinderen verzonnen zouden worden. Johnny Depp is lekker excentriek als Willy Wonka: “You’re… really weird.” Dit in tegenstelling tot Gene Wilder, die alleen maar eng was in de rol. En natuurlijk de Oompa-Loompa’s, allemaal gespeeld door Deep Roy, die met hun mini-videoclips zorgen voor het meezingkarakter van de film.

Van een geheel andere orde is ‘Good Night, and Good Luck’. De film, geregisseerd door George Clooney, geproduceerd door Steven Soderbergh en gefilmd in stemmig zwart-wit, toont de strijd die CBS-presentator Edward R. Murrow in de jaren vijftig uitvocht met senator Joseph McCarthy. De heksenjacht van McCarthy op vermeende communisten in de VS zorgde voor een ongekende periode van paranoia. Murrow, meesterlijk gespeeld door David Strathairn, stelt de methoden van McCarthy aan de kaak en wordt vervolgens zelf beschuldigd van communistische sympathieën – de doodssteek voor de meeste programmamakers in die tijd.

Mooi om te zien dat Strathairn – gewoonlijk te zien in bijrollen, zoals onlangs in ‘The Bourne Ultimatum’ – eindelijk eens een hoofdrol krijgt en daarmee de sterren van de hemel speelt. ‘Good Night, and Good Luck’, de zinsnede waarmee Murrow zijn programma altijd afsloot, toont aan welke rol televisie kan en zou moeten vervullen bij het rapporteren over autoriteiten. Tv is een medium dat mensen zou moeten informeren, maar gaat vaak ten onder aan commerciële belangen en/of goedkoop entertainment. ‘Good Night, and Good Luck’ laat zien hoe het óók kan, hoe het zou moeten zijn en is alleen daarom al een film die mijns inziens iedereen gezien moet hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!