zaterdag 31 december 2011
In retrospect
vrijdag 30 december 2011
maandag 26 december 2011
zondag 25 december 2011
zaterdag 24 december 2011
donderdag 22 december 2011
Goede week
The Hobbit: An Unexpected Journey
The Dark Knight Rises
woensdag 21 december 2011
dinsdag 20 december 2011
Netto resultaat
Goed voornemen voor 2012: weer een serieuze poging te doen om te schrijven.
zaterdag 17 december 2011
vrijdag 16 december 2011
donderdag 15 december 2011
woensdag 14 december 2011
Weinig choquant
Let wel: het Groot Dictee is een aangelegenheid voor liefhebbers, fijnproevers en andere taalfanaten. Met het dagelijks spellen van woorden heeft het Groot Dictee vrijwel niets te maken. Leuk dat je weet hoe je coquilles moet klaarmaken, maar je hebt toch meer aan tips om aardappels te bakken. Hoewel, in de editie van vanavond zaten wel degelijk woorden met belangrijke, praktische lessen. Psychoanalyticus bijvoorbeeld. Zonder streepje, aangezien "oa" niet als één klank kan worden uitgesproken. Handig voor al die rapporten met risicoanalyses en risico-evaluaties.
Ten huidigen dage (om maar weer een citaat van vanavond te gebruiken) stuurt iedereen via sms, Twitter of Facebook getypte tekst de wereld in. Je eigen bericht controleren op spelfouten – het zijn maar 140 tekens, mensen – is daar vaak niet bij. Tijd voor automatisch ingebouwde spellingcontrole op Facebook? Dat is waarschijnlijk sneller dan te proberen om eenieders kennis van de taal en niveau van de spelling te verbeteren. Hoewel, dan moeten mensen die techniek natuurlijk wel gaan gebruiken.
Ik zie erg veel stukken voorbij komen; e-mails, rapporten en notities die naar directeuren of andere hooggeplaatste personen binnen de organisatie worden opgestuurd. Allemaal stukken waarvan de auteurs zelden of nooit de moeite nemen om de spellingcontrole te gebruiken. Stukken waar "investeerd" en "investeert" naast elkaar worden gebruikt, zonder dat iemand de moeite neemt om de rood onderstreepte van die twee te corrigeren. Natuurlijk, het zijn vaak stukken die onder grote tijdsdruk geproduceerd moeten worden en waarbij niet altijd evenveel tijd beschikbaar is om alles te controleren, maar een keertje op F7 drukken onder het typen is toch niet te veel gevraagd?
dinsdag 13 december 2011
Koffertjes
Dinsdagmorgen. Kwart voor acht. Er staat een busreis te beginnen: er staat een grote bubs aan grijze bolletjes bij het metrostation. Met een grote hoeveelheid koffertjes. Op wieltjes. Met zo'n handig uitschuifbaar handvat zodat je dat koffertje gemakkelijk achter je aan kunt slepen. Ik zie een paar van die zestigers naar buiten komen met een dergelijk koffertje achter zich aan. Tegen de stroom van de ochtendspits in.
Het is alsof de wereld achter hen ophoudt: omgevingsbewustzijn ho maar. Ik zie iedereen die het station inloopt moeite doen om niet omver gereden te worden. Een enkele recalcitrante forens loopt bewust tegen het koffertje aan, dat een pietsie heen en weer schudt. De eigenares kijkt om om deze onverwachte beweging van haar aanhangwagen te verklaren, ziet niets – de forens is al bij het OV-poortje – haalt haar schouders op en loopt door richting het parkeerterrein.
Logistiek inzicht is blijkbaar een hele opgave voor de aanstaande vakantiegangers. Niet alleen voor de mevrouw van daarnet. Overal staan de pensionado's. Voor de ingang van het metrostation, onder het afdakje, half op het parkeerterrein en voor een deel op de busbaan. De busbaan waar iedere paar minuten een bus voorbij scheurt richting het bovenste deel van het station. Iedere paar minuten scheert er dus rakelings tien ton langs de aanstaande vakantiegangers, die deze niet al te subtiele hint echter niet aanwenden om ergens anders te gaan staan.
Lijn 98 komt eraan. Gewoonlijk een vrijwel lege bus en vandaag is dat niet veel anders. Met een belangrijke uitzondering: er staat een vijftiger klaar om uit te stappen. Met koffertje. Zonder oog te hebben voor haar omgeving, neemt de vrouw een ferme stap, duikelt uit de bus, landt met haar koffertje precies voor mijn voeten – en besluit spontaan geen stap meer te verzetten.
In een fractie van een seconde moet ik beslissen of ik liever tegen het koffertje aanbots of tegen de vrouw. Over dat koffertje kan ik struikelen. Dan maar tegen de vrouw. Onder het uitroepen van: "Kijk toch uit waar je loopt, mens!" sla ik in volle vaart tegen de grijze postduif. De vrouw duikelt door de inslag een paar meter opzij, valt over haar eigen aanhangsel, die onder het gewicht bezwijkt en spontaan open klapt. De vakantie van deze pensionada begint dus met een paar blauwe plekken en met skikleding die onder het vuil zit van Nederlandse regen en asfalt.
Dat zal ze leren. Eens kijken of ik morgen weer iemand omver kan lopen.
maandag 12 december 2011
BNP Paribas
Op de website van het FD staat echter een wat minder positief beeld, namelijk dat BNP Paribas met een financieringsprobleem zit en mede daarom de hypotheekportefeuille voor de Nederlandse markt gaat uitfaseren. Op welke termijn is nog onduidelijk en ook over de gevolgen voor bestaande klanten kan het FD nog niet zoveel zeggen. Dezelfde onduidelijkheid als in het bericht van de Hypotheker dus, maar dan iets zwaarder aangezet.
zondag 11 december 2011
vrijdag 9 december 2011
donderdag 8 december 2011
Doorslapen
Volgens het consultatiebureau groeit ze bovengemiddeld, maar na drieënhalve week is er uiteraard nog niet zoveel zinnigs te zeggen over het verloop van de groeicurve. Belangrijk om daarbij op te merken is dat de meeste kinderen rond hun 1everjaardag rond hetzelfde gewicht zitten. Nu een bovengemiddelde groei zal dus waarschijnlijk over enige tijd een benedengemiddelde groei betekenen.
Deze week hebben we ook een bezoek gebracht aan de kinderarts, die tot dezelfde conclusies kwam als het consultatiebureau. (Een bezoek aan een kinderarts is standaard na een keizersnede en geen reden tot zorg dus.) Het opvallendste was nog dat onze kleine meid een beetje verkouden was en dat ze dus een extra onderzoekje kreeg voor het zogenaamde RS-virus. Loos alarm, gelukkig, maar toch even schrikken als je een uur langer in het ziekenhuis moet blijven vanwege dat onderzoek.
woensdag 7 december 2011
maandag 5 december 2011
Heerlijk avondje
Bijvoorbeeld:
Bij een groot deel van de Nederlandse bevolking is Sinterklaas dit weekeinde al langs geweest. De goedheiligman spreidt zijn bezoeken dit jaar wat meer dan anders, omdat de maandagavond niet voor ieder gezin even handig is en veel mensen dinsdagmorgen vroeg weer aan het werk moeten. De verlanglijstjes van dit jaar bestaan vooral uit elektronica. Vooral de iPad is een populair cadeau, aldus een woordvoerder van Bol.com, waar Sinterklaas dit jaar vaak te vinden was.
Als ik zoiets in een paar minuten kan verzinnen, dan moeten professionele nieuwsmakers en tekstschrijvers dat toch ook kunnen?
zondag 4 december 2011
Crisis voor dummies
NYT maakt een eenvoudige vergelijking met de VS die op het volgende neerkomt: de eurozone heeft één gemeenschappelijke munt en is dus één grote monetaire zone. Er is echter geen gemeenschappelijke (monetaire) regering, geen gemeenschappelijk plan van aanpak voor de crisis – er is zelfs geen gemeenschappelijke taal. Toch kan de oplossing alleen maar gemeenschappelijk zijn. Daarmee geeft de NYT heel treffend in een enkele paragraaf aan waar Europese regeringsleiders al maanden over vergaderen en maar niet uit lijken te komen.
Het economisch belang van Griekenland in de eurozone als geheel is gering. Toch kan een eventueel faillissement van Griekenland vanwege de samenhang met de rest van de eurozone grote gevolgen hebben. Alsof het eerste dominosteentje van een heel lange reeks wordt omgegooid. Om eenzelfde vergelijking te maken als in het NYT-artikel: stel dat de provincie Drenthe failliet gaat, dan valt de hele Nederlandse economie op zijn gat, hoe klein de bijdrage van Drenthe aan het Nederlandse BBP ook is.
De oorzaak van de eurocrisis ligt mijns inziens in het feit dat twee zaken die grote invloed hebben op financiële markten, het begrotingsbeleid en het financieel toezicht, in Europa nog steeds op nationaal in plaats van op gemeenschappelijk niveau zijn belegd. De crisis is een kans om beide zaken op Europees niveau te regelen. Tenzij we een herhaling willen van individuele begrotingsdiscipline die de groei van de rest van de eurozone doet kelderen.
zaterdag 3 december 2011
vrijdag 2 december 2011
21K
donderdag 1 december 2011
Week 3
Vandaag is ons meisje drie weken oud. Alles gaat uitstekend. We hebben reeds de eerste kleding apart moeten leggen waar ze nu al niet meer in past. Pakjes die de eerste dagen veel te groot waren, zijn nu al te klein. 's Nachts gedraagt ze zich redelijk goed, hoewel het soms wel even duurt voor ze in slaap valt. Dat gezegd: de gebroken nachten zijn er natuurlijk wel degelijk.
Het herkennen van de honger- en andere huiltjes gaat iets beter, hoewel het nog wel vaak raden is wat er aan de hand is. Maar dan bied een eliminatieproces uitkomst of de huiltjes het gevolg zijn van honger, krampjes of misschien gewoon een vieze luier. Verder moet ons meisje volgende week naar de kinderarts, maar dat is niets om ons zorgen om te maken: dat schijnt standaard te zijn na een keizersnede. Ook staat er een nieuwe afspraak met het consultatiebureau gepland.
woensdag 30 november 2011
Post ophalen
maandag 28 november 2011
Games en agressie
In mijn WoW-dagen heb ik veel digitaal geweld begaan. Dat is nu eenmaal de aard van dat spel. Ik zie dat zelf als onschuldig escapisme, maar het is en blijft geweld. Belangrijk verschil is dat ik in het dagelijks leven niet zoveel vuurballen naar trollen en elfjes kan gooien als in de digitale wereld. Ik kan mij dan ook moeilijk voorstellen dat een spel als WoW tot echte, fysieke agressie zou kunnen leiden.
Fotorealistische shooters à la Modern Warfare vind ik echter van een geheel andere orde. Je kunt door straten lopen die echt bestaan, wapens gebruiken die in het dagelijks leven ook verkrijgbaar zijn en die net zo functioneren als in de werkelijkheid. Shooters leren je bovendien dat het beter is om op het hoofd van je slachtoffers te mikken dan op de knieën. Dat lijkt mij veel gevaarlijker dan het gooien van vuurballen.
Volgens het onderzoek in Intermediair blijkt mijn gedachtegang – en die van vele anderen blijkbaar – niet goed te zijn: alle vormen van digitaal geweld wakkeren agressie aan. Jongens blijken er gevoeliger voor te zijn dan meisjes, hoewel dit ook komt doordat jongens andere games spelen dan meisjes.
De oorzaak lijkt me eenvoudig: geweld wordt beloond in games. Zolang je voldoende mensen neerschiet, tegenstanders in elkaar slaat of trollen in brand steekt, krijg je een beloning. Meisjes spelen daarentegen vooral games waarin samenwerking wordt beloond – en die blijken ook op latere leeftijd beter in staat te zijn tot samenwerking.
Een synthese lijkt mij de beste oplossing. Maak twee (of meer) opties om opdrachten, missies en dergelijke te vervullen. De optie met het minste geweld krijgt de grootste beloning. Als je de gijzelaars weet te bevrijden door te onderhandelen met de gijzelnemers, krijg je een beloning. Als je in plaats daarvan de gijzelnemers doodt (en zo de gijzelaars redt), krijg je de helft van die beloning.
zondag 27 november 2011
zaterdag 26 november 2011
donderdag 24 november 2011
Week 2
Het was ook de week van de eerste onderzoekjes. Het eerste bezoek van en aan het consultatiebureau bijvoorbeeld. Nogmaals gewogen en met 3780 gram is onze kleine meid alweer ruim vier ons boven haar geboortegewicht. Ook de gehoortest doorstond ze met vlag en wimpel. Goed nieuws dus allemaal, op de gebroken nachten en de darmkrampjes na…
dinsdag 22 november 2011
Weg met de weigeraars
Hoe jammer ik het ook vind; er zijn nu eenmaal mensen die vinden dat homo's niet zouden mogen trouwen. Ik zou graag die mensen ervan overtuigen dat dat een ouderwetse, achterhaalde opvatting is, maar die mensen heb ik vast niet in één keer allemaal overtuigd. Laat ik er voor dit betoog vanuit gaan dat er altijd een harde kern van mensen blijft die deze opvatting hebben en houden. Dat kan en dat mag, hoe zeer ik het daar ook mee oneens ben.
Voor trouwambtenaren zou een dergelijk gewetensbezwaar niet uit mogen maken. Als het volgens de Nederlandse wet is toegestaan dat homostellen mogen trouwen, dan heb jij je daar als trouwambtenaar gewoon naar te voegen. Als je vindt dat dat niet mag, moet je geen trouwambtenaar worden. Dan neem je maar ontslag en start je maar een lobby om de wet te veranderen.
Agenten moeten fietsers zonder licht bekeuren, of ze nu wel of niet vinden of dit een ernstige verkeersovertreding is. Werknemers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst moeten gewoon de asielwet toepassen, ongeacht hun persoonlijke mening of het huidige asielbeleid te streng of te ruimhartig is. Trouwambtenaren moeten gewoon stelletjes trouwen.
maandag 21 november 2011
zondag 20 november 2011
zaterdag 19 november 2011
vrijdag 18 november 2011
donderdag 17 november 2011
Week 1
Met ons meisje gaat het uitstekend. De eerste dag was ze wat afgevallen, maar dat is gebruikelijk bij pasgeboren baby’s. De eerste paar dagen heeft ze daarom wat bijvoeding gekregen. Inmiddels komt ze iedere dag aan en gisteren zat ze alweer boven haar geboortegewicht. Maandagochtend is ze nagekeken door de kinderarts en werd ze helemaal gezond en klaar om naar huis te gaan verklaard.
Mama moet natuurlijk eventjes herstellen van de keizersnede, maar verder maakt ook zij het uitstekend.
woensdag 16 november 2011
dinsdag 15 november 2011
maandag 14 november 2011
zondag 13 november 2011
zaterdag 12 november 2011
vrijdag 11 november 2011
donderdag 10 november 2011
Welkom, kleine ukkepuk!
woensdag 9 november 2011
maandag 7 november 2011
Uur U
Het uur U, waarbij 'U' in dit geval staat voor uitgerekend, is aangebroken. Hoewel, met nog vier uur en drie kwartier te gaan is het onwaarschijnlijk dat we de uitgerekende datum gaan halen. De hele dag kregen we telefoontjes, sms'jes, mailtjes, tweets, whatsapp-berichtjes en vragen van langslopende collega's of er al iets te melden viel, maar helaas: nog geen baby Attorama in aantocht. We gaan dus verder met waar de we laatste week al mee bezig zijn: met afwachten…
zondag 6 november 2011
Oma's meisjesnaam
Hierbij dus de test: weet jij hoe je opa's en oma's heten of heetten?
zaterdag 5 november 2011
Het
'Editie NL' had een tekenend onderzoek. De verslaggevers gingen de straat op om te vragen welke van de drie opties 'Een mooie meisje', 'Een mooie koe' of 'Een mooie paard' de juiste was. Het slagingspercentage was helaas ontstellend laag, vooral onder jongeren. Vervolgens gingen de presentatoren uitleggen dat het-woorden onzijdig zijn en de-woorden mannelijk of vrouwelijk. Alsof alles kennis van de basisschool pardoes door alle kijkers vergeten was.
Een andere oorzaak die volgens mij onderbelicht blijft, is dat niemand meer gecorrigeerd wordt bij dergelijke fouten. Berichten op Twitter, Facebook en dergelijke hebben geen ingebouwde spellingscontrole. Als een Turkse collega van mij "die meisje" zegt, is er niemand die hem erop wijst dat dat verkeerd is. Net zolang tot we allemaal "die meisje" zeggen en dat goed Nederlands is geworden.
Dat is iets waar ik mij aan kan ergeren. Taalonderzoekers en taalkundigen zeggen regelmatig dat zij alleen maar observeren, dat zij geen politieagent willen spelen en mensen niet willen corrigeren. Dat zou de taak zijn van anderen, van docenten Nederlands bijvoorbeeld. Dat zou hetzelfde zijn als een toezichthouder op de banksector die weigert in te grijpen en vervolgens zegt dat de economieleraar op de middelbare school de eigenlijke schuldige is.
Ik zou graag eens een taalkundige zien die zich inzet voor het behoud van de taal en die zich niet verschuilt achter het standaard 'taal is een levend iets'-excuus.
vrijdag 4 november 2011
donderdag 3 november 2011
woensdag 2 november 2011
5:31
Ik hou nu ongeveer een halfjaar mijn hardloopactiviteiten bij via RunKeeper. Een mooi moment om eens de voorlopige balans op te maken. Mijn gemiddelde rondje is 8,9 kilometer lang, in een tempo van 5:31 minuten per kilometer. (Ongeveer 10,9 kilometer per uur.) Afstand en tempo verbeteren beide, dus daar mag ik wel tevreden over zijn. Het tempo zou nog wel wat beter kunnen, maar zonder een concrete wedstrijd in het vooruitzicht om me op te richten is dit voorlopig een prima resultaat. Voor de volledige statistieken: bij elkaar heb ik zo’n 40 hardloopactiviteiten geregistreerd via RunKeeper, ongeveer 300 kilometer totaal. Voor de diëetwatchers: zo’n 25 duizend calorieën verbrand.
dinsdag 1 november 2011
Google Chrome
Nadat Internet Explorer en Firefox vorige week allebei besloten om een aantal pagina’s niet meer te laden, heb ik mij eens (noodgedwongen) verdiept in Google Chrome. Eerste indruk was erg goed: pagina’s die snel laden, een spellingscontrole terwijl je typt – ook nu, op dit moment, terwijl ik in de Blogger-interface zit – en een zoekmachine die aan het werk is terwijl je URL’s intypt. Erg handig en gebruiksvriendelijk allemaal! Alleen jammer dat bij de eerstvolgende spywarecontrole ik allemaal meldingen kreeg die samenhingen met Chrome… Maar even wachten tot ik definitief overschakel dan.
maandag 31 oktober 2011
20k
zondag 30 oktober 2011
Wintertijd
zaterdag 29 oktober 2011
vrijdag 28 oktober 2011
donderdag 27 oktober 2011
Lichte tegenvallers
woensdag 26 oktober 2011
Niet meer aan de orde
N.B. Het gaat hier om mensen die:
- zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal;
- een stopteken van de politie hebben genegeerd;
- zich verzet hebben tegen hun arrestatie;
- door een politieblokkade heen zijn gereden;
- de maximumsnelheid ruim overschreden hebben;
- op een stilstaande auto zijn ingereden.
En om de een of andere reden is dit allemaal de schuld van de politie? Wat een onzin.
maandag 24 oktober 2011
Veilige periode
E-sports
Mensen die bij elkaar komen omdat ze een gezamenlijke hobby hebben. Klinkt als een goede zaak. De voetbalvelden staan er ieder weekend vol mee. Totdat bekend wordt dat het hier om games gaat. Dan is het ineens vreemd en ongezond: die gasten zouden veel beter buiten kunnen spelen. Vreemd dat je dezelfde argument niet hoort als het om schaak- of bridgeclubs gaat.
Jonge voetballertjes die willen doorbreken, gaan bij een club. Daar leren ze in teamverband spelen, oefenen ze op verschillende tactieken en spelen ze om zo veel mogelijk wedstrijdervaring op te doen. Kortom: het aanwezige talent ontwikkelen en hopen dat andere partijen dit oppikken. Met een beetje geluk zitten er bij die wedstrijden namelijk scouts van grote clubs op de bank. Hoe kom je in het eerste van Feijenoord? Oefenen, oefenen, oefenen.
In feite is het niet zo gek veel anders dan jongetjes die op straat voetballen en hopen er later hun beroep van te maken. Sommige jongetjes lukt dat. Maar we kunnen niet allemaal de nieuwe Lionel Messi zijn. Voor de meesten blijft het niet meer dan een hobby, die zich uit in het trainen op dinsdagavond en op zaterdag- of zondagmorgen een wedstrijd.
Bij e-sports gaat het net zo. Is er met gamen geld te verdienen? Uiteraard. Winnaars van toernooien kunnen aardig wat prijzengeld opstrijken. Er zijn verschillende gesponsorde teams in Azië en Amerika. In Zuid-Korea worden de kampioenschappen van StarCraft live op televisie uitgezonden en zijn de winnaars (inter-) nationale helden. In Europa blijft dat nog wat achter, maar ze zijn er wel degelijk, bedrijven die jou betalen om games te spelen.
Er zit een enorme kloof tussen af en toe gamen en er je geld mee kunnen verdienen, maar een e-sports club kan dit gapende gat misschien een beetje opvullen.
zondag 23 oktober 2011
zaterdag 22 oktober 2011
vrijdag 21 oktober 2011
donderdag 20 oktober 2011
Glijdende schaal (2)
'Glijdende schaal' is, voorzover wij hebben kunnen nagaan, geen anglicisme. Het woord 'schaal' wordt al langer figuurlijk gebruikt, onder andere in de combinatie 'hellende schaal' - daar moeten we ons een weegschaal bij voorstellen die een beetje scheef staat (of begint te staan). Het woord 'glijdend' is mogelijk in de uitdrukking terechtgekomen door de associatie met datgene wat op de schaal ligt en begint te glijden als de schaal begint te hellen. We hebben het begrip 'glijdende schaal' in een tekst uit 1960 aangetroffen, maar we sluiten niet uit dat het nog ouder is.
woensdag 19 oktober 2011
1.700
dinsdag 18 oktober 2011
Donorweek
Ik heb het al eerder over donoren gehad. De samenvatting daarvan: zo'n 90% van de Nederlanders wil wel graag donororganen ontvangen in geval van nood, maar slechts 50% staat positief tegenover het idee om zelf orgaandonor te worden. Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand een dergelijke 'wel de lusten maar niet de lasten'-houding aanneemt, maar blijkbaar zijn er helaas miljoenen Nederlanders die er zo over denken.
Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die op basis van levensovertuiging, religie of uit andere principes niet willen tornen aan de lichamelijke integriteit. Die keuze respecteer ik. Maar wees dan wel consequent.
De praktijk is nu vaak dat het niet bekend is of iemand zich als orgaandonor beschikbaar wil stellen. Vanwege deze onduidelijkheid besluiten de nabestaanden dan maar om niets te doen. Alleen daarom al is het van belang om je keuze duidelijk te maken en/of te registeren. Vul je beslissing in op www.jaofnee.nl, bespreek het met je partner of je familie en maak je wensen duidelijk.
maandag 17 oktober 2011
Vier valkuilen
Gigantische concurrentieHoe groot is het internet? Gigantisch. In de tijd dat je dit zinnetje gelezen hebt, zijn er honderden blogs bijgekomen, hebben tienduizenden mensen getwitterd en zijn er miljoenen zoekopdrachten uitgevoerd via Google. Als je online gaat publiceren, moet je je goed beseffen dat de concurrentie gigantisch is. Ten eerste moeten mensen hun aandacht verdelen tussen werk, sport, kinderen, tv-kijken, boodschappen doen, noem maar op. Ten tweede, als mensen dan eenmaal op internet zitten, moet je een publiek weten te trekken dat zich even moet los zien te maken van Facebook, Twitter, YouTube of de meest recente voetbaluitslagen. Je kunt naar hartenlust bloggen over de vraag of 'Born This Way' nu wel of niet schaamteloos jatwerk is, maar je bent niet de enige. Hoe kun je bezoekers trekken met zoveel concurrentie? Door onderscheidend te zijn. Door iets te hebben wat de concurrentie niet heeft.
Weet ik niet en kan me niet schelen ookEchter, jezelf zijn is niet voldoende. Iedereen is uniek, maar niet iedereen trekt een groot publiek. Dat komt doordat 'het internet' niet weet wie jij bent – en in een groot aantal gevallen kan het niemand wat schelen. Je kunt de aanvoerder van het voetbalelftal zijn, je kunt een grote schare aan vrienden, collega’s en familieleden hebben die je allemaal geweldig vinden – maar op internet begint je met een schone lei. De helft van mensen kan zich niet herinneren voor welk merk ze zojuist een reclame op de radio hebben gehoord. Driekwart van de mensen vergeet de URL die ze in diezelfde reclame horen. En 90 procent van de mensen weet niet op welke website ze iets gelezen hebben. Je digitale reputatie moet je net zozeer opbouwen als je reputatie in het dagelijks leven.
ReaguurdersHet is zo ver. Je hebt je eerste reeks blogposts gepubliceerd en overal flink reclame gemaakt. Je hebt uitgebreid onderzoek gedaan, je hebt lang nagedacht over de opbouw van je artikel en uiteindelijk heb je het vol trots geplaatst. En dan krijg je een melding binnen: er is een reactie geplaatst. Vol trots klik je op het artikel en dan vind je: "Dit zuigt", geplaatst door Anoniempje. Op het gemiddelde internetforum zijn er moderators die de ergste uitwassen buiten de deur houden. Op je eigen blog heb je die bescherming niet en hebben de reaguurders vrij spel. Er is maar één remedie: de reactie verwijderen en negeren. Maar dat is, zeker in het begin, niet altijd even makkelijk. Het kan ontzettend demotiverend zijn om zulke zure reacties te krijgen, maar het is een kwestie van volhouden. Je kunt altijd de reactiemogelijkheden beperken – maar hoe krijg je dan interactie met je lezers?
KopieergedragIn de inleiding heb ik netjes vermeld dat de inspiratie voor deze blogpost afkomstig is van Cracked.com. Sterker nog, deze blogpost is in feite een vertaling, aangevuld met wat persoonlijke anekdotes en interpretaties. Maar daar ben ik tenminste eerlijk over. Er is een grote kans dat jouw artikelen zonder bronvermelding worden overgenomen. Al het werk dat jij verricht hebt, wordt gekopieerd en iemand anders gaat met de eer strijken. Gratis en voor niks. En dat kan iedere dag weer gebeuren. Er is iets aan te doen: bewijzen dat iemand jouw werk gestolen heeft en met juridische stappen dreigen. Maar daar is als beginnend blogger haast niet aan te beginnen. Soms zelfs als gevestigd bedrijf niet.
Concluderend
Schrijven is leuk. Publiceren op internet is heel erg leuk. Maar zorg dat je onderscheidend bent, bouw je reputatie en naamsbekendheid op, negeer reaguurders en probeer kopieergedrag als een compliment te zien.