Zes fouten in het Groot Dictee van vanavond, waarvan twee in jip-en-janneketaal. De winnaars hadden elk vier fouten gemaakt, dus dat is best een aardige score – al zeg ik dat natuurlijk vooral zelf. De door Arnon Grunberg opgestelde tekst was duidelijk provocerender dan die van eerdere edities, maar met een gemiddelde van 13 fouten – meer dan een halvering ten opzichte van vorig jaar – was het dictee ook duidelijk gemakkelijker. Of, zoals de juryvoorzitter het verwoordde, misschien zijn de mensen slimmer geworden?
Let wel: het Groot Dictee is een aangelegenheid voor liefhebbers, fijnproevers en andere taalfanaten. Met het dagelijks spellen van woorden heeft het Groot Dictee vrijwel niets te maken. Leuk dat je weet hoe je coquilles moet klaarmaken, maar je hebt toch meer aan tips om aardappels te bakken. Hoewel, in de editie van vanavond zaten wel degelijk woorden met belangrijke, praktische lessen. Psychoanalyticus bijvoorbeeld. Zonder streepje, aangezien "oa" niet als één klank kan worden uitgesproken. Handig voor al die rapporten met risicoanalyses en risico-evaluaties.
Ten huidigen dage (om maar weer een citaat van vanavond te gebruiken) stuurt iedereen via sms, Twitter of Facebook getypte tekst de wereld in. Je eigen bericht controleren op spelfouten – het zijn maar 140 tekens, mensen – is daar vaak niet bij. Tijd voor automatisch ingebouwde spellingcontrole op Facebook? Dat is waarschijnlijk sneller dan te proberen om eenieders kennis van de taal en niveau van de spelling te verbeteren. Hoewel, dan moeten mensen die techniek natuurlijk wel gaan gebruiken.
Ik zie erg veel stukken voorbij komen; e-mails, rapporten en notities die naar directeuren of andere hooggeplaatste personen binnen de organisatie worden opgestuurd. Allemaal stukken waarvan de auteurs zelden of nooit de moeite nemen om de spellingcontrole te gebruiken. Stukken waar "investeerd" en "investeert" naast elkaar worden gebruikt, zonder dat iemand de moeite neemt om de rood onderstreepte van die twee te corrigeren. Natuurlijk, het zijn vaak stukken die onder grote tijdsdruk geproduceerd moeten worden en waarbij niet altijd evenveel tijd beschikbaar is om alles te controleren, maar een keertje op F7 drukken onder het typen is toch niet te veel gevraagd?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie op dit bericht achter!