Een klein nieuwsberichtje vorige week: de eerste Nederlandse e-sports club is opgericht. Reacties lopen uiteen van 'wat een onzin, laat ze lekker naar buiten gaan' tot 'iedere hobby verdient een club'.
Mensen die bij elkaar komen omdat ze een gezamenlijke hobby hebben. Klinkt als een goede zaak. De voetbalvelden staan er ieder weekend vol mee. Totdat bekend wordt dat het hier om games gaat. Dan is het ineens vreemd en ongezond: die gasten zouden veel beter buiten kunnen spelen. Vreemd dat je dezelfde argument niet hoort als het om schaak- of bridgeclubs gaat.
Jonge voetballertjes die willen doorbreken, gaan bij een club. Daar leren ze in teamverband spelen, oefenen ze op verschillende tactieken en spelen ze om zo veel mogelijk wedstrijdervaring op te doen. Kortom: het aanwezige talent ontwikkelen en hopen dat andere partijen dit oppikken. Met een beetje geluk zitten er bij die wedstrijden namelijk scouts van grote clubs op de bank. Hoe kom je in het eerste van Feijenoord? Oefenen, oefenen, oefenen.
In feite is het niet zo gek veel anders dan jongetjes die op straat voetballen en hopen er later hun beroep van te maken. Sommige jongetjes lukt dat. Maar we kunnen niet allemaal de nieuwe Lionel Messi zijn. Voor de meesten blijft het niet meer dan een hobby, die zich uit in het trainen op dinsdagavond en op zaterdag- of zondagmorgen een wedstrijd.
Bij e-sports gaat het net zo. Is er met gamen geld te verdienen? Uiteraard. Winnaars van toernooien kunnen aardig wat prijzengeld opstrijken. Er zijn verschillende gesponsorde teams in Aziƫ en Amerika. In Zuid-Korea worden de kampioenschappen van StarCraft live op televisie uitgezonden en zijn de winnaars (inter-) nationale helden. In Europa blijft dat nog wat achter, maar ze zijn er wel degelijk, bedrijven die jou betalen om games te spelen.
Er zit een enorme kloof tussen af en toe gamen en er je geld mee kunnen verdienen, maar een e-sports club kan dit gapende gat misschien een beetje opvullen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie op dit bericht achter!