vrijdag 15 september 2023

Oppenheimer

Vanavond in Pathé De Kuip naar 'Oppenheimer' gegaan. Geniale film. Cillian Murphy speelt de titelrol, onder regie van Christopher Nolan, met een enorme schare aan bekende acteurs die bekende politici en wetenschappers spelen, onder wie Matt Damon en Robert Downey Jr. Hoyte van Hoytema is voor de vierde keer de cinematograaf van Nolan en heeft alles opnieuw schitterend in beeld gebracht. Ludwig Göransson tekende voor de muziek.

'Oppenheimer' is gebaseerd op de biografie van Kai Bird en Martin J. Sherwin en schetst een totaalbeeld van de wetenschapper: over zijn carrière als wetenschapper, over het wetenschappelijk enthousiasme waarmee Oppenheimer en zijn team proberen de atoombom te ontwikkelen en de nazi's te slim af te zijn, over de gruwelijke realisatie wanneer Oppenheimer beseft waartoe de bom in staat is en waarvoor het leger hem wil gebruiken, over zijn successen en roem als 'vader van het atoomprogramma' en over het afnemen van zijn politieke invloed als hij zich na de oorlog juist tegen het programma keert. 

Zoals wel vaker in films van  Nolan wordt er naar hartenlust overgesprongen tussen verschillende tijd- en verhaallijnen. Zo wordt de ontwikkeling van de atoombom door het team van Oppenheimer gevolgd (1942-1945), de ondervraging van Oppenheimer door een veiligheidscommissie (1954) en de geplande benoeming van Lewis Strauss als minister (1959). Door deze opzet worden sommige scènes vanuit meerdere invalshoeken en door meerdere personages belicht. 

Trailers
* The Marsh King's Daughter (19 oktober). Daisy Ridley wordt geconfronteerd met haar gewelddadige verleden als haar vader ontsnapt uit de gevangenis.
* Killers of the Flower Moon (19 oktober). Moorden bij de Osage-indianen leiden tot een gewetensconflict bij Leonardo DiCaprio.
* The Creator (5 oktober). In de strijd tussen de mensheid en AI lijkt het lot van de wereld in de handen te liggen van... een kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!