woensdag 13 januari 2021

Auxiety

Het eerste boek van de twee verjaardagscadeaus is al verslonden. 'Auxiety' is het romandebuut van Dieuwertje Heuvelings. Heuvelings, zelf jarenlang werkzaam als playlist-editor bij Spotify, schreef een sterk autobiografische, moderne sleutelroman over de muziekindustrie van tegenwoordig. Vooral streams en playlists dus, met af en toe een beetje liefde voor muziek. Hoofdpersoon Wytske ziet hoe haar droombaan - werken in de muziekindustrie - langzaam verandert in een kille bedoening die enkel draait om streams, kliks en data.

Daarnaast zijn er verhaallijnen rond Isaiah, A&R bij een platenlabel, en independent rapper Amir die allebei direct of indirect te maken krijgen met de gevolgen van Wytskes werk. Het contrast tussen de 'oude witte mannen' van de muziekindustrie en de jongere generatie wordt het meest treffend getoond in de hoofdstukken rond Amir, waarin veel straattaal wordt gebruikt. Voor wie dat niet machtig is: 'Auxiety' begint met waar je een woordenboek kunt vinden. 

Naast de straattaal zijn er echter ook regelmatig wat lelijke anglicismen te vinden in de roman, zoals drugs die "inkicken", iemand "laag moet liggen" voor de politie en een "droogte" in plaats van een tekort aan iets. Het gebruik van drugs is overigens een opvallend thema in het boek. Of liever: het wordt zo vaak en zonder echte nadruk genoemd dat het in de wereld van Wytske, Isaiah en Amir de gewoonste zaak van de wereld lijkt - en dat is het waarschijnlijk ook. 

En voor ik het vergeet: steun je boekhandel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!