zondag 8 november 2015

Spectre

Gisteravond een bezoek gebracht aan Pathé Schouwburgplein, voor het eerst sinds jaren, voor 'Spectre'. Daniel Craig speelt voor de vierde maal James Bond, voor de tweede keer onder regie van Sam Mendes. Na het uitstekend ontvangen en met meerdere prijzen overladen 'Skyfall' waren de verwachtingen voor dit deel hooggespannen, die gelukkig grotendeels worden waargemaakt.

'Spectre' is zonder twijfel de meest 'klassieke' Bond-film van Craig, met een relatief eenvoudig plot en de dreiging van een superschurk. Geen voortdurende plotwendingen zoals in 'Skyfall' dus. Anders dan gebruikelijk wordt er veel verwezen naar Craigs voorgaande Bond-films, in een (half geslaagde) poging de films met terugwerkende kracht samen te smeden tot één groot verhaal, waardoor de film wat minder toegankelijk is dan een gebruikelijke Bond-film. De voorgaande films nog even bekijken - of in ieder geval de samenvatting nog eens nalezen - wordt aanbevolen.

Na een aantal films waarin het personage opnieuw werd uitgevonden en vooral het kille en ontmenselijkte aspect van het spionnenbestaan werd benadrukt, krijgt Craig in 'Spectre' eindelijk de gelegenheid om Bond wat meer (galgen-)humor mee te geven. Die combinatie werkt aanzienlijk beter dan in de films van Timothy Dalton, die een vergelijkbare serieuze benadering van het personage had, maar dat gedwongen moest combineren met de humor uit het tijdperk van Roger Moore.

Voor de kenners: 'Spectre' zit vol verwijzingen naar andere Bond-films, zoals het witte smokingjasje, de weerspiegeling van een naderende slechterik, een kuuroord hoog in de Alpen - en nog veel meer.

Opvallend: na de 'afrekening' met de superschurk, op de gebruikelijke afgelegen locatie, volgt er nog een grote epiloog in Londen, waar gebruikelijk een telefoontje met M volstaat. M, Q en Moneypenny hebben sowieso grotere rollen dan gebruikelijk en er is zelfs een aardige rol weggelegd voor Bill Tanner. Daar staat tegenover dat de organisatie Spectre wat minder uitgediept wordt dan verwacht en ook de geadverteerde persoonlijke connectie tussen Bond en de schurk had wat meer uitwerking verdiend. Ten slotte wordt de keuze tussen werk en het meisje in de voorlaatste scène mooi weergegeven. De hele film is overigens schitterend gefotografeerd door 'onze' Hoyte van Hoytema.

Kortom, 'Spectre' is een terugkeer naar de klassieke Bond-film, zij het iets minder memorabel dan 'Skyfall'.

Trailers:
* Star Wars: The Force Awakens (release op 16 december). De zevende episode uit de reeks en het begin van een nieuwe trilogie, zonder de inmenging van bedenker George Lucas - tot opluchting van velen.
* The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (release op 18 november). Het vierde en laatste deel uit de reeks met Jennifer Lawrence, gebaseerd op de boekenreeks van Suzanne Collins.
* Steve Jobs (release op 3 december). Michael Fassbender kruip in de huid van de Apple-voorman, een geniale man - maar ook ontzettend moeilijk om mee te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!