woensdag 28 mei 2014

Tussenmeting: zes maanden

Onze jongeman was vanmorgen op controle bij het consultatiebureau. Wat blijkt: we hebben nog steeds een uiterst gemiddeld kind. Lengte, gewicht, hoofdomtrek: allemaal precies op het lijntje. Oogjes en oortjes zijn ook helemaal in orde. Puckie is met zes maanden wel ietsje vroeger met omrollen, maar daar staat dan weer tegenover dat hij soms zijn nekje nog wat beter kan optillen.

zondag 25 mei 2014

We staan voor...


Afslag

Per ongeluk een verkeerde afslag genomen en daardoor een kilometer minder gelopen dan ik eigenlijk van plan was, maar desondanks erg tevreden over mijn rondje van vandaag.

donderdag 22 mei 2014

Democratie: jong geleerd...


Europese verkiezingen (2)

Europese verkiezingen vandaag. Om precies te zijn: verkiezingen voor het Europees Parlement. Of nog liever: verkiezingen voor de Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Stel, er is een Française die precies hetzelfde denkt over Europa als ik. Helaas, ik kan niet op haar stemmen. In plaats daarvan moet ik mij vandaag beperken tot de Nederlandse kandidaten en tot de Nederlandse verkiezingsregels. Dat is minder logisch dan het in eerste instantie lijkt.

De verkiezingen voor het Europarlement lijken in beginsel een eenvoudig districtenstelsel: iedere lidstaat krijgt een aantal parlementszetels toegewezen en de inwoners mogen vervolgens stemmen over de invulling daarvan. De basis daarvoor is evenredige vertegenwoordiging, maar lidstaten krijgen redelijk wat vrijheid bij de invulling. Wel of geen kiesdrempel; open of gesloten lijsten; het land wel of niet opdelen in kiesdistricten. Zo stemt Nederland volgens evenredige vertegenwoordiging, maar gebruikt Engeland een mengvorm met het districtenstelsel. Duitsland hanteert een kiesdrempel van 5%. Kortom, de verkiezingen voor het Europees Parlement is een districtenstelsel waarbij ieder kiesdistrict grotendeels zelf de spelregels mag bepalen.

Stel je voor dat we iets vergelijkbaars zouden doen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. We verdelen de zetels naar inwoneraantal over de Nederlandse provincies. Vervolgens mogen de provincies zelf bepalen wat de kiesregels zijn; in Friesland wordt het districtenstelsel gebruikt, in Groningen evenredige vertegenwoordiging en in Drenthe een meerderheidsstelsel met verschillende rondes. De waarschijnlijke uitkomst is dan dat er in Friesland een nek-aan-nekrace ontstaat tussen twee grote partijen, dat Groningen een bonte verzameling van veel kleine partijen oplevert – en dat er in Drenthe meerdere stemrondes nodig zijn.

Gevolg: in Friesland gaan er veel stemmen verloren; Groningen oogt versnipperd en in Drenthe worden de zetels uiteindelijk toegewezen aan kandidaten die in de eerste ronde slechts 25% van de stemmen kregen. Een rare lappendeken aan uitslagen, waarbij de voordelen en nadelen van de verschillende kiesstelsel duidelijk naar voren komen. De uitslag van dergelijke Tweede-Kamerverkiezingen zou maar met moeite uit te leggen zijn als de enige echte, nationale volksvertegenwoordiging.

Toch is dat precies hoe de verkiezingen van vandaag opgezet zijn.

woensdag 21 mei 2014

Europese verkiezingen (1)

Iets wat mij nog nooit gebeurd is: ik twijfel ernstig of ik morgen moet gaan stemmen. Van de week heb ik de Stemwijzer ingevuld. Dat hielp mij niet echt in mijn keuze. Tot mijn verbazing kwam er een partij uit waar ik nog nooit op gestemd heb, al hoeft dat op zich natuurlijk niet verkeerd te zijn. Wat echter wel opvallend was, was dat ik bij 12 van de 30 stellingen het oneens was met de standpunten van die partij. Twaalf! Om vervolgens te lezen dat de standpunten van de partijen mogelijk iets afwijken van de Europese fracties waar de Nederlandse partijen deel van uitmaken. Misschien is de belangrijkste les hieruit wel dat de Stemwijzer zich moeilijk leent voor een dergelijk genuanceerd onderwerp.

Morgen meer.

maandag 19 mei 2014

ID-kaart

Een identiteitskaart voor je zoon van bijna zes maanden aanvragen. Een eenvoudig proces in 11 (!) stappen.

1. Een afspraak maken bij het gemeentehuis. Maandagmiddag om 16:05 uur.
2. Om kwart voor vier aankomen, omdat je nog pasfoto's moet maken en met die kleintjes, zeker met die nog niet kunnen zitten, gaat dat natuurlijk nooit in één keer goed.
3. De toegang geweigerd geworden omdat je pas vanaf een kwartier vóór je afspraak naar binnen mag.
4. Dankzij een vriendelijke beveiliger toch binnen gelaten worden. Direct doorlopen naar de fotograaf voor de pasfoto's.
5. Tot de ontdekking komen dat de fotograaf even pauzeren is en pas om vier uur terugkomt. Blijkbaar is er niemand anders binnen het gemeentehuis die foto's kan, wil of mag maken.
6. Na een mislukte poging – het blijft lastig om baby's recht in de camera te laten kijken – met een setje van 8 pasfoto's naar de balie om de ID-kaart aan te vragen. "Deze zijn helemaal goed, meneer", aldus de fotograaf.
7. Nummertje trekken.
8. Aanhoren hoe de baliemedewerkster de pasfoto's afkeurt omdat een stukje van je zoons arm erop te zien is. "Deze zijn helemaal niet goed, meneer", aldus de baliemedewerkster.
9. Terug naar de fotograaf voor een nieuw setje pasfoto’s.
10. Met de nieuwe pasfoto's een nieuw nummertje trekken. Om vervolgens terug te keren naar dezelfde baliemedewerkster.
11. Aanvraag ondertekenen, pinnen en – als alles goed gaat – volgende week de ID-kaart ophalen.

zondag 18 mei 2014

Open tuin


13 km

Iets langzamer tempo dan waarop ik gehoopt had, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik vorige week een keertje overgeslagen heb. Volgende week beter. Hoop ik.

maandag 12 mei 2014

Terug

Kijk eens wie haar broertje gemist heeft (die een nachtje bleef slapen bij opa en oma) ...

maandag 5 mei 2014

Captain America: The Winter Soldier

De kinderen uit logeren, dus papa en mama hadden gisteren eindelijk weer eens tijd om naar de film te gaan. Naar 'Captain America: The Winter Soldier' deze keer. Onderdeel van de Marvel-reeks, met Chris Evans als de titelheld in zijn tweede solofilm. Ook met Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson en zowaar met Robert Redford, die naar verluidt zelf lobbyde voor een rol in de film (in plaats van andersom).

In 'Captain America: The Winter Soldier' lijkt wereldwijde vrede binnen handbereik. Organisatie Shield heeft na de ontwikkelingen in 'The Avengers' veel macht verworden en houdt de wereld in de gaten. Dan beginnen zich scheurtjes te vertonen. Is dit wel zoals het hoort? En wie is The Winter Soldier precies? De film weet wat aardige vraagstukken op te werpen over de afruil tussen vrijheid en veiligheid. Wat zijn we bereid op te geven voor veiligheid? En hoe stroken de ouderwetse idealen van Cap met de moderne tijd?

De film begint zodoende wat meer als politieke intrige dan als superheldenfilm; een verfrissende benadering. Natuurlijk wordt de politieke intrige gaandeweg verruild voor een groter actiequotiënt. (Meer schieten en helikopters dus.) De finale heeft bovendien grote gevolgen voor de rest van de Marvel-filmreeks. Hoe nu verder?

Nieuwe trailers:
* Maleficent (première op 29 mei). Angelina Jolie als de slechte heks in een spinoff van 'Sleeping Beauty'. Heeft de slechte heks misschien toch goede bedoelingen?
* Guardians of the Galaxy (première op 14 augustus). Nieuwste deel uit de Marvel-reeks, een relatief obscure strip. Met een boom en een wasbeer. Serieus.
* X-Men: Days of Future Past (première op 22 mei). Ambitieuze poging om de twee casts van de X-Men reeksen samen te voegen door middel van tijdreizen.
* Edge of Tomorrow (première op 29 mei). Tom Cruise en Emily Blunt worden dagelijks opnieuw wakker nadat ze gestorven zijn in de oorlog. Live. Die. Repeat.

zondag 4 mei 2014

De stille getuige

De boom aan de rails
Omringd door prikkeldraad
Torende boven het wachtershuisje
Geworteld in grond van ellende

De boom hoorde de doffe knallen
Rook de mist van angst
Zag een uitzichtloze weg
Wanhoopte een eindeloze strijd

Troostend het kind met verdriet
Omarmend de vrouw in wanhoop
Bemoedigend de man zonder uitzicht
Beschermend hen zonder schuilplaats

Bladeren fluisteren de herinnering
Takken vertellen het verhaal
De bast verzacht de pijn
De wortels vangen de tranen

De boom vertelt het verhaal van toen
Het staat gekerfd en wordt nooit vergeten

Pietsje sneller


Pietsje sneller dan vorige week, maar kan uiteraard nog veel beter.

donderdag 1 mei 2014

Terug naar de oorsprong

Vandaag de eerste kennismaking gehad met mijn nieuwe collega's. In zekere zin een terugkeer naar de oorsprong: ik kom nu weer in hetzelfde gebouw te werken als waar ik destijds begonnen ben. Dus ik weet al waar de koffieautomaat staat, wat de kleurenprinter is en waar ik mijn nieuwe toegangspas moet halen. De portefeuilleverdeling is nog grotendeels onbekend, dus wat ik precies moet gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Dat zal ik in de loop van de komende week dan wel horen. Verder kwam ik (jammer genoeg) ook een collega tegen met wie ik in het verleden een kleine aanvaring gehad heb, maar vermoedelijk zal ik toch niet zoveel met diegene gaan samenwerken.