'A Clash of Kings', het tweede deel uit 'A Song of Ice and Fire' van George R.R. Martin, gaat verder waar 'A Game of Thrones' ophoudt: de burgeroorlog in Westeros escaleert als families en oude bondgenoten tegenover elkaar komen te staan, terwijl in het koude noorden nieuwe potentiële dreigingen zich aandienen. In het verre oosten doet Daenerys Targaryen nog steeds verwoede pogingen om (militaire) steun te vinden voor haar claim op de troon van Westeros.
Een samenvatting van de hele plot is een behoorlijke uitdaging, maar hierbij een poging. Het centrale conflict tussen de families Stark en Lannister uit het voorgaande deel versplintert wanneer de twee broers Stannis en Renly Baratheon zich in de strijd mengen. De ene heeft een rechtmatige claim op de troon en het koningschap, maar de andere heeft de steun van het (grotere) leger. In plaats van één groot, effectief front te vormen tegen de Lannisters, gaan de verschillende families haast aan interne strijd ten onder. Intussen maakt de familie Greyjoy gebruik van de situatie door een oude rekening te vereffenen.
Martin maakt opnieuw gebruik van verschillende vertelperspectieven. Dit zorgt voor een verdere karakterisering van de verschillende personages en zorgt ervoor dat de lijnen tussen goed en slecht nog verder vervagen. De acties van Theon Greyjoy en Tyrion Lannister, die door anderen sterk veroordeeld worden, worden op die manier beter begrijpelijk (maar nog steeds behoorlijk slecht). Doorgaans sluiten de verhaallijnen goed op elkaar aan, maar met name die van Jon, Arya en Daenerys kunnen gemakkelijk los van de rest gelezen worden. Deze voegen (nog) niet zo veel toe, maar wellicht komt dat in de rest van de reeks.
'A Clash of Kings' is in de meeste opzichten een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Er wordt (in de meeste verhaallijnen) duidelijk opgebouwd naar een grote finale rond de hoofdstad King's Landing, met als nadeel de al eerder genoemde geringe samenhang tussen sommige verhaallijnen. Martin speelt af en toe met de verwachtingen van de lezer, zoals bij een van de laatste hoofdstukken over Winterfell. Ook het conflict tussen de broers Baratheon wordt op een onverwachte manier beëindigd. Als echter dezelfde handelingen een paar hoofdstukken later opnieuw plaatsvinden, dringt zich de vraag op of dit niet een goedkoop plottrucje van Martin is geweest.
Op het einde van 'A Clash of Kings' is een aantal grote conflicten beslist, maar is er ook sprake van een verdere versplintering. Hoe nu verder? Dat zullen we lezen in 'A Storm of Swords'. Maar goed, het derde deel uit deze reeks zal wellicht even moeten wachten. Ik heb immers ook nog een aantal delen van die andere reeks te gaan…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie op dit bericht achter!