donderdag 31 januari 2013

Dichter des Vaderlands

Anne Vegter volgt vandaag Ramsey Nasr op als Dichter des Vaderlands. Een moeilijke taak, gezien de wijze waarop Nasr zijn rol vervuld heeft de afgelopen vier jaar. Nasr heeft zijn rol breder getrokken en heeft zich ook ingezet als ambassadeur van de poëzie, als iemand die moderne vormen zoekt om de dichtkunst aansprekend(er) te maken voor een groot publiek. Daarbij helpt het natuurlijk dat Nasr het goed doet in de media. Ik ben dan ook benieuwd naar de invulling die Vegter zal geven aan haar rol.

woensdag 30 januari 2013

Verkeerde maat

Die stoute schoenen die ik vorige week had aangetrokken? Die bleken helaas een maatje te groot te zijn. Jammer. Gelukkig heb ik vandaag een nieuw paar aangetrokken die misschien wél passen.

maandag 28 januari 2013

Abdicatie

Er werd al jaren over gespeculeerd, maar nu is het dan zo ver: vanaf 30 april hebben we weer een koning. Voor het eerst in 123 jaar. Over drie maanden moeten we het hebben over koning Willem-Alexander, koningin Maxima, kroonprinses Amalia en prinses Beatrix. Dat zal even wennen worden.

Een paar observaties (en een enkele frustratie):
• De naamgeving 'Koning Willem-Alexander' is onverwacht. Ik was er, en velen met mij, vanuit gegaan dat we Koning Willem IV zouden krijgen.
• Koningsdag op 27april verbaast me daarentegen niets. Beatrix was altijd al de uitzondering door de feestdag niet op haar eigen verjaardag te houden.
• Over verjaardagen gesproken: donderdag kunnen we voor de laatste keer "Leve de Koningin" zeggen op 31 januari.
• Alle officiële instanties, namen en marineschepen – daar had ik even niet aan gedacht – moeten het vanaf 30 april hebben over Zijne Majesteit de Koning.
• Nee, de Prins Alexanderpolder (en deelgemeente) hoeft niet van naam te veranderen. Die is vernoemd naar een andere Alexander. (Zucht.)
• Prins Claus, maar koningin Maxima. Een archaïsch stukje naamgeving wellicht, maar dat zijn nu eenmaal de regels.
• Met de inhuldiging van Willem-Alexander wordt ook het Koninklijk Huis een stuk kleiner doordat er aantal leden uitvallen (neven en aangetrouwde nichten). Dus de komende jaren is de discussie daarover hopelijk ook weer gesmoord.

zaterdag 26 januari 2013

Zelf lopen en klimmen

Deze week bij het consultatiebureau geweest met ons meisje. Dat leverde een nieuwe tussenmeting op - 78 cm en 9,7 kilo - en een paar prikjes voor onze kleine ukkepuk. Daar leek ze weinig last van te hebben - al kreeg de dokter wel een vuile blik toegeworpen - maar het zou ook kunnen dat eventuele symptomen pas over een paar dagen zichtbaar worden.

Vandaag ontdekten we dat ons kleine meisje al zelf de bank op kan klimmen - zonder enige hulp van ons. Dat vinden we tegelijkertijd heel knap en heel verontrustend... Zelf rondstappen in de winkels vindt ze ook erg leuk - dat ontdekten we eveneens vandaag. Ze liep zo de etalage van de drogisterij in...

vrijdag 25 januari 2013

donderdag 24 januari 2013

Aangetrokken

Die stoute schoenen waar ik het vorige week over had? Die heb ik vandaag maar eens aangetrokken.

woensdag 23 januari 2013

Moke

Het is een goede week voor schitterende Bowie-covers! Hier Mokes versie van 'Where Are We Now?'



Sociale kracht

Het nieuws over de mishandeling in Eindhoven en de ophef die daarover is ontstaan, toont de kracht, maar ook het gevaar van sociale media. Binnen mum van tijd stonden de verdachten met naam en toenaam genoemd, dankzij vele online inspanningen. Als dit inderdaad de daders zijn, dan is dit een sterk staaltje burgerinitiatief. Als dit niet de juiste personen zijn, staan nu de verkeerde personen aangemerkt als verantwoordelijk voor doodslag. En dat is waarom ik dit soort dingen liever aan politie en justitie overlaat.

dinsdag 22 januari 2013

zondag 20 januari 2013

donderdag 17 januari 2013

Stoute schoenen?

Ik ben een vacature tegengekomen bij een organisatie waar ik al eerder gesolliciteerd heb. (Ik ben niet actief aan het solliciteren, als u zich dat afvraagt, maar ik kwam deze vacature toevallig tegen.) Mijn sollicitatie van destijds is enigszins rommelig verlopen - ik was slecht bereikbaar en ik heb mijn afspraak op het laatste moment moeten verzetten - en ik vond het dan ook niet vreemd dat ik niet ben aangenomen. Nu dient zich een nieuwe gelegenheid aan en de organisatie spreekt mij nog steeds aan. Is het verstandig om de stoute schoenen aan te trekken en een nieuwe poging te wagen? Of zou ik destijds mijn eigen glazen al voorgoed hebben ingegooid?

dinsdag 15 januari 2013

A Game of Thrones

Aangestoken door de tv-serie ben ik begonnen aan 'A Game of Thrones', het eerste deel van ‘A Song of Ice and Fire’ van George R.R. Martin. Bij het bekijken van de tv-serie werd de achternaam Greyjoy vertaald als Grauwvreugd en toen wist ik het zeker: ik zou de originele, Engelse versie wel lezen. (N.B. In deze recensie ga ik veel vergelijkingen maken tussen boek en tv-serie. U bent gewaarschuwd.)

Het is gemakkelijker te veroveren dan om het besturen. 'A Game of Thrones' begint zo’n 15 jaar nadat (de huidige) koning Robert Baratheon de zeven koninkrijken van Westeros heeft veroverd, na een opstand tegen (de voormalige)koning Aerys Targaryen. Eddard Stark, wapenbroeder van Baratheon, bestuurt zijn eigen gedeelte van het koninkrijk, totdat hij naar het centrum van de macht geroepen wordt. Daar raakt Stark verzeild in politieke spelletjes, met uiteindelijk een burgeroorlog als gevolg. In de tussentijd is er in het koude Noorden sprake van een dreiging van een geheel andere orde en in een oostelijke uithoek van de wereld broedt de laatste nazaat van de Targaryens op het heroveren van de troon.

'A Game of Thrones' is fantasy voor volwassenen: geen orks, elfen of vuurballen schietende tovenaars. In plaats daarvan worden conflicten opgelost met (bloederig) geweld, politiek, seks, chantage – of een combinatie hiervan. En uiteraard ieder heeft zijn of haar eigen agenda. Martin weet in 'A Game of Thrones' op boeiende wijze de drie grote verhaallijnen af te wisselen, daarbij regelmatig teruggrijpend op het rijke verleden van alle personages. Door in de hoofdstukken het perspectief van de verteller af te wisselen, worden de conflicten van alle kanten belicht.

Zoals verwacht worden in het boek de achtergronden en beweegredenen van de personages veel duidelijker dan in de tv-serie. Het besluit van Eddard Stark om koningin Cersei mededogen te verlenen wanneer hij haar geheim ontdekt (en wat Stark uiteindelijk duur komt te staan) is volkomen duidelijk wanneer je Starks ervaringen uit het verleden kent bijvoorbeeld. In de tv-serie vraag je je af wat hem bezielt op dat moment. Of het (dreigende) conflict tussen de families Stark en Lannister, wat in de tv-serie redelijk uit de lucht komt vallen en snel escaleert, maar dat in het boek voorzien wordt van veel meer opbouw en achtergrond.

Aan de andere kant zijn sommige in de tv-serie nadrukkelijk aanwezige personages slechts marginaal aanwezig in het boek. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gezegd en geschreven over Jaime Lannister zonder dat het personage zelf al te veel voorkomt. Of wordt Drogo vooral omschreven als uitstekende vechtersbaas zonder dat we hem echt in actie zien. Deze lijst gaat nog wel even door; samengevat zijn boek en tv-serie goede aanvullingen op elkaar.

De grootste aanmerking op 'A Game of Thrones' is wellicht dat het nadrukkelijk een eerste deel van een serie is en dat het niet echt op zichzelf staat: het is duidelijk de bedoeling dat je de hele reeks leest. Hoofdstukken eindigen vrijwel altijd op cliffhangers en het einde van dit eerste boek is niet veel anders: het spel om de troon van Westeros is pas begonnen. Kortom, op naar het volgende deel, 'A Clash of Kings'.

zaterdag 12 januari 2013

Stukje Veluwe

Mooi lopen hier door de bossen, maar met al die heuvels en al dat onbekende terrein kon ik een goede gemiddelde snelheid wel vergeten. Dat gezegd: toch een mooie afstand!

dinsdag 8 januari 2013

Where Are We Now?

Na tien jaar vandaag groot nieuws: David Bowie komt met nieuw materiaal! De eerste single, 'Where Are We Now?' van het in maart nieuw te verschijnen album 'The Next Day' is hier al te beluisteren. (Of hier.) Ongeacht de recensies moet ik die nieuwe plaat natuurlijk hebben - anders zou mijn Bowie-collectie niet langer compleet zijn natuurlijk. Mijn eerste indruk van 'Where Are We Now?' is dat het de muzikale stijl van de laatste twee Bowie-albums 'Reality' en 'Heathen' combineert met de beschouwelijke nostalgie van 'The Buddha of Suburbia'. Kortom, genoeg om naar uit te kijken!

donderdag 3 januari 2013

Spaarkaart

Onze apotheek heeft iets nieuws: een spaarkaart. Bij iedere 5 euro krijg je een stempel en als de kaart vol is, krijg je korting. Ik vraag me af wie dat bedacht heeft. Spaarkaarten zijn een goed middel voor klantenbinding: je stimuleert consumenten om vaker naar jouw winkel terug te komen. Een goed idee voor een supermarkt, een afhaalchinees, een kapper, noem maar op. Als die winkels goed bevallen, kom je daar graag terug. Maar voor een apotheek? Daar ga ik het liefst zo min mogelijk naartoe.

woensdag 2 januari 2013

2012/2013

Een jaar geleden om deze tijd heb ik een paar goede voornemens geuit voor 2012. Eens kijken of ik mij daaraan gehouden heb. Heel veel genieten van ons kleine meisje is in ieder geval ruimschoots gelukt. Na anderhalve week kerstvakantie viel het werkzame leven vandaag weer zwaar.

Kritisch kijken naar welke dingen nog de moeite waard zijn heeft mij veel rust opgeleverd. Niet te geloven hoeveel leuker alles wordt als je stopt met dingen die je alleen maar negatieve energie opleveren. Mij minder druk maken over dingen waar ik toch niks aan kan doen, ligt in het verlengde hiervan. Hier heb ik nog een kleine slag te maken – maar velen met mij.

Met een kleine ukkepuk die veel van je tijd opslokt – niet dat je mij daarover hoort klagen overigens – lopen andere dingen helaas het gevaar te versloffen. Sommige vrienden heb ik helaas niet zo vaak gezien als ik had gewild. (Als u dit leest, u weet wel wie u bent.) Een goed voornemen voor 2013 is dan ook om hier wat meer aandacht aan te besteden.

Ik merk dat ik maar weinig aan schrijven ben toegekomen. Regelmatig heb ik ideeën voor nieuwe (korte) verhalen, voor aanvullingen op of verbeteringen van mijn manuscript, maar in de praktijk komt er amper een letter op papier. De Warnos-reeks vond ik een leuk experiment; daar zou ik graag een vervolg op maken. Hoog tijd om in het nieuwe jaar alle overbodige afleidingen te negeren en mijn focus weer wat meer op het schrijven te leggen. Dat brengt mij bij het volgende punt.

Bloggen is er ook een beetje bij ingeschoten. (Hoewel een gemiddelde van 28 berichten per maand wellicht anders doet vermoeden.) Helaas heb ik niet altijd tijd om op de momenten zelf iets te bloggen, maar pas achteraf. Dit leidt ertoe dat de berichtenstroom nog wel een goede tijdsweergave is, maar dat de blogposts helaas erg onregelmatig verschijnen. Daarmee zondig ik tegen de regels zoals ik die zelf altijd verkondigd heb. Bloggen verdient dus ook de nodige aandacht in 2013.

Kortom: genoeg te doen in het nieuwe jaar!