donderdag 14 juni 2012

De meester – Eeuwige duisternis

Een kleine vakantietraditie de afgelopen jaren: een deel van de Meester-trilogie van Guillermo del Toro en Chuck Hogan lezen. Dit jaar het derde en laatste deel, 'Eeuwige duisternis'. Het eerste deel vond ik veelbelovend; het tweede deel viel een beetje tegen. Deel 2, 'De val' eindigde op een sombere manier, met een ultieme overwinning voor de vampiers en een nederlaag voor de mensheid in het vooruitzicht. Dat slechte vooruitzicht blijkt in 'Eeuwige duisternis' werkelijkheid te zijn geworden.

Met dit derde deel lijken Del Toro en Hogan een aantal steken op te pakken die ze in 'De val' hebben laten vallen. Deel 2 ontbrak vooral aan opbouw; dat wordt in 'Eeuwige duisternis' goedgemaakt. Het klein beetje hoop dat er gloort voor de mensheid en de finale zijn een tikkeltje onwaarschijnlijk, maar niet ongewoon voor het genre. Verder geven Del Toro en Hogan een interessante draai aan het ontstaan van de vampiers; eentje die ik nog niet eerder ben tegengekomen in de fantasy-literatuur.

Kortom, 'De meester' is een leuke, onderhoudende trilogie, maar vanwege het gebrek aan opbouw halverwege zou het wellicht beter geslaagd zijn als tweeluik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie op dit bericht achter!