Wikipedia ging vandaag op zwart om te protesteren tegen een Amerikaans wetsvoorstel dat piraterij strenger aanpakt. Kort gezegd komt het erop neer dat verwijzingen naar illegale downloadsites al strafbaar zouden worden. In een Wikipedia-artikel over The Pirate Bay mag dan bijvoorbeeld geen link worden opgenomen naar de website. Dat druist natuurlijk in tegen het open karakter van Wikipedia. Het auteursrecht is blijkbaar belangrijker dan de beschikbaarheid van informatie, aldus Wikipedia, en vandaar de protestactie.
Openheid, privacy en rechten: op internet iets wat dikwijls met elkaar verweven is en wat maar lastig uit de knoop te trekken is. Zijn Ziggo en XS4ALL slechte bedrijven omdat ze weigeren The Pirate Bay te blokkeren voor hun abonnees en daarmee het auteursrecht aan hun laars lappen? Of zijn Ziggo en XS4ALL goede bedrijven omdat ze de privacy van hun klanten in bescherming nemen tegen de overheid?
De Engelse premier Cameron hekelde bij de rellen in Londen de sociale media, die de jongeren gebruikten om met elkaar af te spreken, en stelde een blokkering voor. De Engelse politie gebruikte echter vervolgens dezelfde sociale media om de jongeren op te pakken na de rellen. Is de openheid van sociale media dan iets goeds of iets slechts? Zonder Twitter, Facebook en pingen waren de relschoppers ongetwijfeld minder goed georganiseerd geweest, maar ook moeilijker te vinden.
Duitsland wil een database van neonazi’s opstellen, maar vanwege de privacywetgeving mogen die gegevens maar een paar jaar worden bewaard. Duitse neonazi's kunnen via sociale media wel bijeenkomsten organiseren, maar de Duitse overheid mag de gegevens van deze mensen vervolgens niet bewaren. In dit geval is misschien nog wel voor te stellen dat privacy onderschikt is aan openheid, maar waar ligt de grens? Er zit nogal een afstand tussen neonazi's en downloads.
Ik weet niet precies wat de oplossing is. Ik weet niet hoe het open karakter van internet en sociale media te combineren is met het recht op privacy. Welke persoonlijke gegevens mag de overheid van haar burgers registreren en bewaren? Willen we een deel van onze persoonlijke vrijheid opofferen om ons gevoel van veiligheid te vergroten? Ik heb er geen gemakkelijk antwoord op. Wat ik wel weet, is dat er duidelijkheid en eenduidigheid nodig is. Een Amerikaans wetvoorstel dat de hele wereld beïnvloedt? Kunnen we dan niet beter internationale afspraken maken?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie op dit bericht achter!