Wat is het beste team van Rotterdam? In welke wijk van de stad wordt het beste samengewerkt? Morgen wordt bekendgemaakt wie deze prijs in ontvangst mag nemen. Ik ben aardig bekend met twee van de drie kandidaten, de Veldacademie en Oleander Bloeit.
Gezien mijn geluk met loterijen en dergelijke zal het dan wel de andere kandidaat worden, de Kloosteralliantie.
Veldacademie
De Veldacademie is een samenwerkingsproject tussen de Technische Universiteit Delft en Bureau Frontlijn. De Veldacademie is letterlijk een academie in het veld, een atelierruimte in de wijk, waar studenten van verschillende onderwijsinstellingen aan praktijkopgaven op het gebied van wijkverbetering kunnen werken. De Veldacademie wil met zo veel mogelijk bewoners en organisaties in beleid en uitvoering samenwerking. Bewoners worden nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling in de wijk. De academie wordt ook ingezet bij de ontwikkeling van woonservicegebieden in Rotterdam.
Kloosteralliantie
De Kloosteralliantie is een groep actieve beroepskrachten, bewoners en ondernemers uit de Kloosterbuurt in het Oude Noorden. De alliantie streeft naar herstel van de sociale cohesie en naar draagvlak voor de herontwikkeling van het gebied. Bewoners worden gestimuleerd om mee te doen aan de veranderingen in de wijk. De resultaten liegen er niet om. Zo is er bijvoorbeeld maandelijks een groot evenement voor en door jongeren gericht op talentontwikkeling. Ook hebben jongeren in het kader van Your World hun eigen plein ontworpen, wat wordt gerealiseerd, en werden honderd kinderen lid van een vereniging.
Oleander bloeit
De Oleanderbuurt kan omschreven worden als een typische achterstandswijk. Sinds enige tijd komt hier langzaam verandering in. Door de gezamenlijke inspanningen van vele partijen begint er structuur te komen in de wijk onder de projectnaam 'Oleander bloeit'. Het unieke is dat beslissingen en initiatieven niet enkel van bovenaf worden opgelegd, maar nu ook grotendeels vanuit de wijk zelf komen. Bewoners geven aan welke problemen er spelen en worden gestimuleerd om met oplossingen te komen. Opdrachtgevers zijn woningcorporatie Vestia, deelgemeente Feijenoord en de stadsmarinier. Er wordt op uitvoerend niveau samengewerkt met vele betrokken partijen. Een voorbeeld van de resultaten is de 'begeleid buitenspelen winkel'. Dit is een ontmoetingsplek waar kinderen onder begeleiding kunnen spelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie op dit bericht achter!