donderdag 30 juli 2009

Mim

Na het lijvige 'Onze oom' was het wel even tijd voor een wat kortere roman: 'Mim' van A.F.Th. van der Heijden. Met amper 190 pagina’s is 'Mim' misschien beter een novelle te noemen. Ook dit is een deel van de 'Homo Duplex'-reeks en werd speciaal uitgegeven ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Harry Mulisch. Als groot liefhebber van A.F.Th. in het algemeen en Homo Duplex in het bijzonder kon ik deze natuurlijk niet laten liggen.

Het Oedipus-thema dat als een sluier over de rest van de reeks ligt, wordt in 'Mim' volledig uitgewerkt. De Griekse tragedie wordt overgeheveld naar 1999 en geplaatst in een tijdperk van skyboxen, bitterballen en voetbalrellen. Movo is inmiddels Honderdman van De Pit, de supportersvereniging van Erdam. De titel 'Mim' is niet alleen een verwijzing naar het tijdstip (MIM, 1999, snapt u?) maar ook naar de drieling van Movo en zijn vrouw Zora.

Het taalgebruik van Van der Heijden is vertrouwd schitterend, evenals in de overige delen van de reeks. Hoe beschrijf je een voetbalveld? Zo dus: "De vers overgetrokken krijtstrepen op het veld waren onwerkelijk wit onder een lichtend wolkendek." Voor wie vindt dat windmolens horizonvervuiling zijn: "Hoge, witte pilaren met driebladige windmolens, die bij elke zwenking een zwerm meeuwen tegen de inktzwarte lucht leken uit te strooien."

Homo Duplex bestaat tot dusver uit: 'De Movo-tapes', 'Drijfzand koloniseren', 'Het schervengericht', 'Mim' en het exclusief bij ECI verschenen 'De liefdesbaby'. De vraag is wat er verder in de reeks nog aan grote gebeurtenissen te behandelen is. Hoewel, het onderwerp van 'Het schervengericht' had ik ook niet kunnen voorspellen. Afgezien van de in de eerdere delen genoemde Wereldstaking ben ik bijzonder benieuwd naar waar A.F.Th. een volgend deel aan zal wijden.

woensdag 29 juli 2009

Attorama nieuwsbulletin

Extra! (Het is zo druk met nieuwtjes deze week.)

* Spirit Pictures heeft de rechten opgekocht voor de prequel 'Kong: King of Skull Island' en mikt op een 'Beowulf'-achtige manier van filmmaken.
* Er zijn vier nieuwe castleden toegevoegd aan de pilot van de nog titelloze sf-serie van Steven Spielberg, met Noah Wyle in de hoofdrol.
* De internationale teaser-trailer voor 'Dorian Gray', met Ben Barnes in de titelrol als de man die afgebeeld wordt op een curieus schilderij.
* Comic-Con heeft flink wat nieuw beeldmateriaal opgeleverd van 'Iron Man 2' – en heeft deze recensent in ieder geval erg enthousiast gemaakt voor de film.
* Warren Ellis schrijft het script voor een nieuwe Arthur-film, voor de makers van '300', die zich vooral richt op het ontstaan van de Ridders van de Ronde Tafel.
* Ook op Comic-Con: beeldmateriaal van 'The Prisoner'. Ik had zo mijn twijfels over het nut van deze remake, maar dit ziet er toch wel erg goed uit.
* De derde Narnia-film, 'The Voyage of the Dawn Treader', is begonnen met de opnames.
* De 'extended editions' van de 'Lord of the Rings'-trilogie verschijnen op Blu-Ray, niet geheel toevallig net voordat 'The Hobbit' in première gaat.
* Ondanks de goede prestaties op de Amerikaanse markt, krijgt 'Monsters vs. Aliens' misschien toch geen vervolg.
* De productiemaatschappij van Charlize Theron heeft de rechten veroverd voor het satirische 'Florence of Arabia'.
* Bryce Dallas Howard neemt in het derde deel van de 'Twilight'-reeks de rol van Victoria over van Rachelle Lefevre.

dinsdag 28 juli 2009

Veteran of the Wrathgate (2)




Ik heb voor de tweede keer de Wrathgate-serie gedaan, deze keer met Tiro. Het blijft toch een ongelooflijk mooi stukje content. Je begint met het rekruteren van de Taunka, die onderdeel worden van de Horde. Vervolgens help je de Forsaken met het perfectioneren van hun dodelijke plaag. Voor de 'luchtsteun' moet je vervolgens een alliantie sluiten met de Red Dragonflight. Als alle partijen op het 'schaakbord' staan, word je beloond met een heuse, door jou zelf geregisseerde veldslag – die echter totaal anders uitpakt dan voorzien.

De reeks eindigt met de belegering van Undercity, waarbij je zij aan zij vecht met Thrall en Sylvanas en afrekent met de verrader binnen de Horde. Tiro wist door het afmaken van de reeks level 74 te behalen, wat toegang tot Dalaran betekent. Een nieuwe, permanente locatie voor Tiro's hearthstone dus en ik kreeg ook meteen toegang tot de nieuwe fishing- en cooking-dailies – waarvan sommige echter in zones zitten die voor Tiro nu nog te hoog gegrepen zijn. Tijd om Tiro te laten uitrusten en weer eens wat met Grimstrike te doen.

Met Atto heb ik mijn eerste Emblem of Conquest behaald. Nu is dat nog een redelijk bijzondere prestatie als je geen Ulduar raids doet, maar in de nieuwe patch zijn die emblems natuurlijk in iedere heroic verkrijgbaar. Daarnaast heb ik met Atto mijn retroserie voortgezet en de achievements en sleutels behaald voor Blackrock Spire en Blackwing Lair. General Drakkisath bleek zelfs op level 80 nog een redelijke uitdaging te zijn. Ook de weg door de dungeon vinden was lastiger dan ik mij herinnerde. Ik ben er echt te lang niet geweest.

Achievements:
* Veteran of the Wrathgate (Tiro)
* Dalaran Cooking Award (Tiro)
* Northern Exposure (Tiro)
* Emblem of Conquest (Atto)
* Heroic: Emalon the Storm Watcher (Atto)

Retro:
* Lower Blackrock Spire
* Seal of Ascension (UBRS key)
* Blackhand’s Command (BWL attunement)

maandag 27 juli 2009

Feest!

Vandaag alweer vier maanden getrouwd! Woehoe, champagne! Dat er nog maar vele jubilea mogen volgen!

zondag 26 juli 2009

Attorama nieuwsbulletin

Films:
* Nicholas Cage wordt gepolst voor een rol als slechterik in 'The Green Hornet', terwijl Stephen Chow zich teruggetrokken heeft voor de rol van Kato.
* Jennifer Aniston krijgt een grote rol in de verfilming van 'Holler', over raciale spanningen in het zuiden van de VS.
* Rand Ravich, schrijver-regisseur van 'The Astronaut’s Wife' en de bedenker van 'Life', is gevraagd het script te schrijven voor de nieuwe filmversie van 'The Twilight Zone'.
* Ik ben geen fan van de 'Saw'-reeks, maar de poster voor het nieuwe deel is toch wel erg goed gemaakt.
* Bruce Willis speelt de hoofdrol in de comic-verfilming 'Red', terwijl Morgan Freeman misschien een bijrol krijgt.
* Sam Raimi regisseert de al lang geleden aangekondigde Warcraft-film, waar het lange tijd erg stil rond gebleven is. De opnames beginnen zodra Raimi klaar is met 'Spider-Man 4'.
* Het vervolg op 'Star Trek' wordt waarschijnlijk een tweeluik, aldus schrijver Robert Orci, of anders op zijn minst een cliffhanger.
* Heeft Gary Oldman zich tijdens Comic-Con versproken over het vervolg op 'The Dark Knight'? Daar lijkt het wel op.
* De eerste trailer van Tim Burtons 'Alice in Wonderland'. Uiteraard met Johnny Depp, hoe kan het ook anders?
* De eerste teaser-poster van 'Nightmare on Elm Street'. Ziet er toch wel weer erg goed uit, moet ik zeggen.

Tv-series:
* Het nieuwe seizoen van 'Doctor Who' is begonnen met de opnames, waarin Matt Smith de titelrol overneemt van David Tennant.
* Bedenker Tim Kring en de cast van 'Heroes' hebben tijdens Comic-Con een presentatie gegeven over het vierde (en laatste?) seizoen van de serie.

Muziek:
* Het nieuwe album van Mika, 'We Are Golden', verschijnt op 18 september. De gelijknamige single ligt op 4 september in de winkel en is vanaf 17 augustus al verkrijgbaar als download.
* Mojo heeft 250 kaarten voor Lowlands ongeldig gemaakt. Deze waren opgekocht door bedrijven om voor grof geld door te verkopen.
* Madness is terug: de nieuwe plaat 'The Liberty of Norton Folgate' is een conceptalbum over Londen anno 2009.
* Mark Ronson is bezig Foreigner te helpen terug te keren aan de top van de hitlijsten.
* Het nieuwe album en de bijbehorende tournee van The Beastie Boys zijn uitgesteld vanwege de gezondheid van Adam Yauch.
* Gordon Waller, van het duo Peter & Gordon dat vooral in de jaren zestig hits scoorde, is overleden aan hartstilstand.

zaterdag 25 juli 2009

The Escapist

Frank Perry zit een levenslange gevangenisstraf uit. Wanneer hij bericht ontvangt dat zijn dochter op sterven ligt, beraamt hij een ontsnappingspoging. 'The Escapist' is een Brits-Ierse coproductie en de cast bestaat uit de crème de la crème van de Britse en Ierse acteurs. De hoofdrol werd specifiek geschreven voor Brian Cox. Naast Cox zien we onder andere Joseph Fiennes, Liam Cunningham, Dominic Cooper, Steven Mackintosh en Damian Lewis.

Regisseur Rupert Wyatt heeft zijn regiedebuut op bijzondere wijze gemonteerd, waarbij scènes zich afwisselen vóór en na de ontsnappingspoging afspelen. Groot voordeel hiervan is dat de spanning gelijk verdeeld is over de film en zich niet pas in de tweede helft afspeelt, zoals bij de meeste ontsnappingsdrama's. Enkele vreemde, opvallende details zijn een voorbode voor de finale – waarin zich een geniale plottwist voltrekt.

'The Escapist' is een film zonder opsmuk: niets wordt mooier voorgesteld dan nodig is. Over de achtergrond van de gevangenen wordt niets bekendgemaakt – zelfs niet waar voor ze veroordeeld zijn. Ook wordt er, in tegenstelling tot andere ontsnappingsdrama’s, niets gedaan om de criminelen sympathiek over te laten komen. Geen onschuldigen die onterecht vastzitten of iets dergelijks. Het zijn en blijven harde criminelen die een ontsnappingspoging wagen.

De releasedatum van 'The Escapist' is wellicht wat ongelukkig. Het huidige publiek zal verwend zijn door 'Prison Break' en zal de film daar ongetwijfeld mee vergelijken. Gekoppeld aan een beperkte release zal dit de bezoekersaantallen van 'The Escapist' niet ten goede komen. Dat is jammer: deze spannende, goed gemaakte film en de uitzonderlijk goede cast verdienen een groot publiek.

Nieuwe trailers:
* My Sister's Keeper (release op 27 augustus). Meisje sleept haar ouders voor de rechter wanneer blijkt dat zij slechts is verwekt om als orgaandonor voor haar oudere zus te fungeren. Fascinerend uitgangspunt.
* Away We Go (release op 13 augustus). Sam Mendes regisseert John Krasinski en Maya Rudolph als disfunctioneel stel dat zich op geheel eigen, alternatieve wijze voorbereidt op hun eerste kindje.

vrijdag 24 juli 2009

"Waarschijnlijk van achteren"

Gisteravond 'Brüno' gezien, waarin de Oostenrijkse modekenner probeert Amerika te veroveren. De nieuwste film van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, die de wereld drie jaar geleden trakteerde op Kazachstaanse journalist 'Borat'. 'Brüno' volgt eenzelfde opzet als 'Borat': nietsvermoedende Amerikanen worden gefilmd tijdens het maken van een nepdocumentaire, terwijl Baron Cohen de meest genante, choquerende opmerkingen maakt. Een herhaling van hetzelfde trucje dus, maar opnieuw met een hilarisch resultaat.

In tegenstelling tot 'Borat' mikt 'Brüno' vooral op het komische element, terwijl 'Borat' meer richting satire ging. Dat laatste is in 'Brüno' maar weinig aanwezig. Scènes met Amerikaanse dominees die zichzelf hebben uitgeroepen tot "homobekeerder" – weerzinwekkend dat dergelijke mensen bestaan overigens – zouden hiervoor uitstekend geschikt zijn, maar helaas wordt van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt. Een gemiste kans.

De scène met de zelfverdedigingsdocent houdt Amerika een spiegel voor: ondanks het gepolijste verkooppraatje van de man wordt zijn homofobe houding meteen duidelijk. Zijn opmerkingen dat homoseksuelen te vergelijken zijn met terroristen die bij de politie zijn geïnfiltreerd, dat je ze niet van "gewone mensen" kunt onderscheiden en dat ze je "waarschijnlijk van achteren" zullen aanvallen, tonen aan dat de veel gepredikte tolerantie in de Amerikaanse maatschappij soms ver te zoeken is.

Ook de scène waarin het voltallige publiek van een 'free fight' zich tegen Brüno keert, toont aan dat de spreekwoordelijke Amerikaanse gastvrijheid een wassen neus is. Dit soort scènes tilt 'Brüno' uit boven het niveau van een gewone komedie en ik had graag gezien dat er meer van dergelijke pareltjes aanwezig waren geweest in de film. Dat gezegd: ik heb heerlijk genoten – en de rest van de zaal lag ook dubbel van het lachen.

Nieuwe trailers:
* Millennium – Mannen die vrouwen haten (release op 6 augustus). Het eerste deel van het drieluik op basis van de gelijknamige romans van Stieg Larsson. Intrigerende trailer.
* Inglourious Basterds (release op 27 augustus). De Tweede Wereldoorlog volgens Quentin Tarantino: een groep joods-Amerikaanse soldaten wil zoveel mogelijk nazi’s doden.

donderdag 23 juli 2009

Twitter-experiment

Mijn Twitter-experiment heeft vooralsnog gemengde resultaten opgeleverd. Enerzijds vind ik het wel wat om in telegramstijl een korte mededeling te doen over waar ik op dat moment mee bezig ben. Niet zoals blij blogposts, waarbij je toch altijd een behoorlijke tijd zit te schrijven, redigeren en kritisch naar je eigen tekst zit te kijken. Het ontbreken van de mogelijkheid om je tekst te kunnen bewerken vind ik echter ook een nadeel van Twitter. Wat als je een spelfout in je eigen bericht ontdekt?

De grote meerwaarde van Twitter ten opzichte van regulier bloggen moet voor mij nog blijken. Dat heeft misschien te maken met het feit dat ik (nog) uitsluitend via internet twitter. Gevolg is dat ik uitsluitend op die momenten twitter dat ik ook al aan het bloggen ben. Er is ook een mogelijkheid om via je mobiele telefoon te twitteren, wat veel beter zou passen bij waar dit nieuwe medium voor bedoeld is. Misschien moet ik die optie eens onderzoeken. Voorlopig zet ik het experiment nog even voort.

woensdag 22 juli 2009

De rust wordt duur betaald

Extra medewerkers in de zaal die de orde bewaken. Bezoekers die rekening houden met elkaar. Een volwassen publiek dat enkel en alleen komt om van de film te genieten. Geen herrieschoppers in de zaal. Dat klinkt als een geweldige filmervaring en het goede nieuws is: binnenkort te zien in een bioscoop bij u in de buurt. Te beginnen in Pathé Schouwburgplein, bij positieve resultaten volgen later ook de andere Pathé-bioscopen.

Het slechte nieuws: je moet er extra voor betalen. Onder het mom van "het is maar een paar euro" moet je extra geld neertellen voor iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. Het is toch de gewoonste zaak van de wereld dat je je gedraagt in de bioscoop? Het ene deel van het publiek misdraagt zich. De 'oplossing' volgens Pathé: het andere deel van het publiek moet meer geld betalen om van de overlast af te zijn.

Afgelopen zaterdag heb ik mij dood zitten ergeren aan het publiek bij 'Harry Potter 6' en ik juich iedere actie van harte toe om meer orde in de zaal te krijgen en om zich misdragende bezoekers aan te spreken op hun gedrag. Als je geen respect voor de rest van het publiek kunt opbrengen, blijf dan s.v.p. thuis. Het feit dat je als reguliere, zich wél aan de regels houdende bezoeker meer moet betalen om van de film te kunnen genieten, is schandalig.

Onze oom

'Onze oom' van Arnon Grunberg. Oorspronkelijk was het mijn bedoeling om dit boek te lezen op de huwelijksreis, maar daar is het destijds niet van gekomen. Ik wilde altijd iets van Grunberg lezen. Ik heb mij laten vertellen dat ‘Onze oom’ een stijlbreuk is met Grunbergs gewoonlijke werk en misschien daarom niet zo geschikt als introductie. Dat gezegd: 'Onze oom' is een heerlijke roman over personages die welhaast ten onder gaan aan het vasthouden aan hun eigen denkbeelden.

Bij een nachtelijke operatie in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land stuit majoor Anthony op het meisje Lina. Geheel tegen de regels van het militaire regime in besluit de majoor Lina mee naar huis te nemen, als compensatie voor het feit dat Anthony en zijn vrouw geen kinderen kunnen krijgen. In eerste instantie wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de majoor. Tegen het einde krijgen we vooral Lina's perspectief te zien.

Majoor Anthony heeft een ongekend vertrouwen in zijn eigen kunnen. Hij zorgt dat hij zijn taken goed uitvoert, hij volgt bevelen op, hij is trouw aan de staat. Zijn besluit om Lina mee te nemen breekt met vrijwel alles waar hij voor staat. Het duurt dan ook niet lang voordat de majoor in iedere voorbijganger een spion ziet en begint te vermoeden dat het leger van hem af wil. Zijn 'Befehl ist Befehl'-houding wordt majoor Anthony uiteindelijk noodlottig.

'Onze oom' is vermoedelijk deel geïnspireerd door de bezoeken die Grunberg bracht aan Nederlandse troepen in Afghanistan. De onverzettelijkheid van majoor Anthony, het zichzelf doodverklaren van Lina en de bezieling waarmee de Dirigent de revolutie leidt, lijken op het eerste gezicht totaal verschillende, onverenigbare verhaallijnen, maar Grunberg weet deze op wonderbaarlijke wijze aaneen te rijgen.

dinsdag 21 juli 2009

The Keymaster

Dit weekeinde met Atto wat oude content gedaan: het verzamelen van sleutels voor oude dungeons. Dit stamt nog uit de tijd dat Molten Core de eerste en enige raid was. Het is tekenend dat je die dungeons tegenwoordig haast zonder enige inspanning alleen afkunt. In de tussentijd, bevangen door nostalgie, heb ik de quests opgepikt voor de niet echt meer functionele sleutel van Upper Blackrock Spire en de attunement voor Blackwing Lair.

Tevens weer eens deelgenomen aan een raid, de 10-man versie van Naxxramas. (Ik moet nog steeds 2 bazen voor het volledige achievement.) Weinig drops die ik kon gebruiken, behalve op het allerlaatst: The Soulblade, van Kel'Thuzad. De enige keer dat ik gedobbeld heb en nog met succes ook: een aardige upgrade van Atto’s spell-power én hit-rating. Een leuke samenwerking en op het einde ook nog een leuk item: een bijzonder geslaagde raid dus.

Met Tiro heb ik alle quests in Borean Tundra afgerond voor Warsong Hold, de Taunka en de Tuskarr. (De quests rond D.E.H.T.A. heb ik maar laten zitten.) Tiro is nu klaar om in Dragonblight te beginnen aan de Wrathgate-reeks, die op natuurlijke wijze voortvloeit uit de laatste quest voor de Taunka in Borean Tundra. Grimstrike heeft deze week vooral staan uitrusten. Volgende week zijn de rollen waarschijnlijk omgedraaid.

Achievements:
* The Keymaster (Atto)
* The Plague Quarter (Atto)
* Going Down? (Tiro)
* 1000 Quests Completed (Tiro)

maandag 20 juli 2009

Whoopi


Whoopi is er niet meer. Vrijdag hebben we wat informatie ingewonnen bij een gespecialiseerde kliniek in Gouda. Die vertelde ons allereerst dat gezien de locatie van de (waarschijnlijke) tumor er slechts een zeer kleine kans op een geslaagde behandeling was. Ten tweede zou de behandeling, die eigenlijk gewoon een vorm van chemotherapie is, een jaar gaan duren.

Dat wilden we Whoopi niet aandoen: een jaar lang een pijnlijke behandeling ondergaan, zonder zekerheid van slagen. Achteraf gezien waren er wel kleine signalen, zoals de snelle ademhaling en het vreemde 'kuchen'. Ook kwamen de brokjes die we Whoopi gaven, er vanaf vrijdagmorgen even snel weer uit. Om te voorkomen dat het erger zou worden, hebben we gekozen voor een humane oplossing.

Met een leeftijd van twaalf hadden we ons erop ingesteld dat we hooguit een paar jaar van Whoopi als huisdier konden genieten. Dat het uiteindelijk maar een paar weken is geworden, is een bittere teleurstelling. Mrs Attorama en ik hadden het er al een tijdje over gehad om een kat te nemen. Ons huishouden was er inmiddels op afgestemd. Nu hebben we na amper een paar weken al afscheid moeten nemen. Vaarwel, rust zacht.

zondag 19 juli 2009

Attorama nieuwsbulletin

Films:
* 'Machete', ooit begonnen als neptrailer, lijkt vaste vorm te krijgen. Sterker nog, Jonah Hill én Robert de Niro doen mee!
* Componistennieuws: John Debney doet 'Iron Man 2' en John Williams overweegt een terugkeer naar de Potter-serie.
* Natalie Portman is toegevoegd aan de cast van 'Thor'.
* Danny Huston krijgt een koninklijke rol in Ridley Scotts 'Robin Hood'.
* Productie van 'The Hobbit' staat op het punt te beginnen: de sets van Hobbiton worden herbouwd.
* Russell Crowe overweegt een vervolg op 'Master and Commander'. Er blijkt al een script klaar te liggen.
* Working Title heeft plannen voor een derde 'Bridget Jones'-film, die eind 2011 in de bioscoop te zien zal zijn.
* David Arquette en Courteney Cox hebben getekend voor 'Scream 4'. Nu Neve Campbell nog.

Tv-series:
* De cast van 'Futurama' staat op straat, naar verluidt wegens salariseisen. Er wordt naar vervangers gezocht.
* Stephen Kings 'Cell', over een invasie via mobiele telefoon, wordt voor televisie bewerkt tot miniserie.
* Jennifer Garner heeft een exclusief contract getekend met ABC, de zender waarvoor zij eerder 'Alias' maakte.
* Morgan 'Super-Size Me' Spurlock maakt een documentaire over het twintigjarig bestaan van 'The Simpsons'.

Muziek:
* De aangekondigde reünie-cd van Hole, 'Nobody’s Daughter', blijkt vooral een soloproject van Courtney Love te worden.
* Ed Kowalczyk werkt mee aan de Week van het Metropole. Het optreden van Roisin Murhpy vervalt helaas.
* Don Diablo heeft de remix gemaakt van 'We Are Golden', de nieuwe single van Mika.
* Concertverslagen van Moby in de Melkweg en Jamie Lidell in 013.
* Snoop Dogg geeft op 24 augustus een exclusief optreden in Watt.

Kittig


zaterdag 18 juli 2009

Weer een stukje duisterder

Zojuist teruggekeerd van 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'. Niet zo'n leuke filmervaring (zie de laatste paragraaf), maar dat lag niet aan de film. Het zesde avontuur van de tovenaar-in-opleiding alweer, dat bij iedere toevoeging aan de reeks weer een stukje duisterder wordt. 'Half-Blood Prince' voelt helaas als een erg korte samenvatting van het boek, dat zonder voorkennis nauwelijks bij te houden is.

'The Half-Blood Prince' voelt, evenals het vijfde deel uit de reeks, als een opmaat naar de finale. De (verschrikkelijke) gebeurtenissen in de laatste scènes ten spijt, als kijker weet je dat er hierna nog twee delen volgen. De film is dan ook moeilijk op zijn eigen kwaliteiten te beoordelen: 'Half-Blood Prince' is duidelijk onderdeel van een reeks en kan onmogelijk los daarvan gezien worden.

De opmars van Voldemort heeft naast de tovenaarswereld ook de wereld van de gewone mensen bereikt. De ernst van die situatie wordt al vrijwel in de eerste scène duidelijk. De wereld is grijs en grauw. De serieuze ondertoon heeft alle kleur uit een groot deel van de scènes weggespoeld. Sommige scènes zijn haast in zwart-wit. Een sterk staaltje cinematografie. De komische en romantische intermezzo’s brengen de benodigde kleur in het verhaal en zorgen voor een welkome afwisseling.

Verbeteringen ten opzichte van het voorgaande deel: de al eerder genoemde cinematografie, alles is werkelijk schitterend in beeld gebracht. Ook wordt eindelijk eens wat inzicht in Voldemort en diens afglijden naar de duistere magie gegeven. Jammer genoeg blijft het bij het aanstippen van bepaalde gebeurtenissen: ook als iemand die de boeken niet gelezen heeft, voelde ik gewoon dat er een paar verplichte elementen meegenomen moesten worden, maar dat je voor het ware verhaal bij het boek moet zijn.

De Potter-reeks is voor veel mensen het enige jaarlijkse bioscoopuitje. Zo ook vandaag. Dat was goed te merken: een groot deel van het (jonge) publiek had meer aandacht voor een goed onderling gesprek, voor het versturen van sms'jes en voor het hinderlijk door de zaal heen lopen dan voor de film. De jongen naast mij zat zelfs MP3'tjes te luisten. Echt zo'n ervaring die alle plezier uit een bioscoopbezoek haalt en waardoor ik mij serieus afvraag waarom ik voortaan niet gewoon alles op dvd of via download zou kijken.

Nieuwe trailers:
* G.I. Joe – The Rise of Cobra (release op 13 augustus). Verfilming van de populaire tekenfilmserie uit de jaren tachtig. Na 'Transformers' kon dat natuurlijk niet uitblijven

vrijdag 17 juli 2009

Slecht nieuws

Whoopi is ziek en er is waarschijnlijk niets meer aan te doen. Vanmorgen zijn we bij de dierenarts geweest. Whoopi had een wat vreemd 'kuchje' dat we niet vertrouwden. De dierenarts ook niet en die heeft een paar röntgenfoto’s gemaakt. Wat bleek: er drukt iets op haar borstkas, waarschijnlijk een tumor. We staan dus voor de keuze: wat gaan we hieraan doen? Laten we Whoopi een lange, pijnlijke behandeling ondergaan - met onzeker resultaat - of niet?

donderdag 16 juli 2009

Kinderwens

Gisteren in het nieuws: vrouwen kunnen binnenkort eicellen laten invriezen om op latere leeftijd alsnog zwanger te worden. Verschillende groepen en deskundigen buitelden gisteren over elkaar heen om de voors en tegens te bediscussiëren. Met andere woorden, de bejaarde moeders tegenover de lang gekoesterde kinderwens. Mijn oordeel: moet kunnen, mits het medisch verantwoord is en de ouders goed weten waaraan ze beginnen. Eigenlijk hetzelfde als bij iedere andere zwangerschap dus.

De Christenunie heeft zich al uitgesproken tegen deze 'onnatuurlijke' manier van kinderen krijgen. Een wat vreemde redenering. De partij is immers ook niet tegen adoptie, draagmoederschap of reageerbuisbevruchting. Of moeten die vormen van ouderschap ook meteen maar verdwijnen?

Dat gezegd: er kleven natuurlijk risico's aan een zwangerschap op latere leeftijd. Maar eerlijk is eerlijk: aan iedere zwangerschap zijn grote risico's verbonden. In het geval van een zwangerschap op latere leeftijd moet de arts de aanstaande moeder extra goed wijzen op alle medische gevolgen, maar met de juiste medische begeleiding moet dat geen probleem zijn. Als artsen het niet medisch verantwoord vinden, moeten zij hun patiënten hiervan overtuigen.

Net zoals bij iedere besluit om kinderen te nemen, geldt ook in het geval oudere moeders: wees goed voorbereid op wat er komen gaat en hoe je leven verandert. Voor jonge ouders geldt dat ze erbij moeten nadenken dat je niet meer ieder weekend tot 's morgens vroeg in de kroeg kan hangen. Als je op je 50e moeder wordt, moet je ervan uitgaan dat je niet meer fysiek alles zal kunnen doen met je kind wat jongere ouders wél kunnen. Zo komt je kind in de puberteit, nou niet bepaald de gemakkelijkste leeftijd, als jij aan je pensioen begint te denken.

woensdag 15 juli 2009

Nerja

De vakantie is geboekt! Na een kleine inventarisatie dit weekeinde, waarbij Griekenland, Zuid-Frankrijk en Egypte de revue passeerden, is de keuze uiteindelijk gevallen op Spanje, de Costa del Sol om precies te zijn. We gaan twee weken naar Nerja, in de buurt van Malaga, Granada en op een paar uur rijden van Sevilla.

De druipsteengrotten staan al op de lijst van te bezoeken bezienswaardigheden, maar tips zijn natuurlijk van harte welkom. We moeten er nog eventjes op wachten – alle vakantiegangers zijn waarschijnlijk al terug tegen de tijd dat wij weggaan – maar we hebben dus weer iets om naar uit te kijken!

dinsdag 14 juli 2009

Creatieve uitspattingen

Bloggers geven er de brui aan, zo lijkt het. Nu stopt Tobold er ook al mee, maar dat is misschien maar tijdelijk. De afgelopen drie jaar heb ik een groot aantal weblogs gevolgd, maar nog slechts een handjevol heeft het al die tijd weten vol te houden. Is bloggen over zijn hoogtepunt heen? Of ontstaan er op andere plekken nieuwe creatieve uitspattingen, zoals Twitter? Daarnaast zie je dat bloggen meer en meer geïntegreerd wordt in sociale netwerksites zoals Hyves en Facebook. Bloggen zal blijven voortbestaan, maar eerder als onderdeel van andere websites dan als zelfstandige tool, zo voorspel ik.

Op schoot

Het gaat goed met Whoopi. Ze begint steeds beter te wennen. Vrijdag, zaterdag en zondag kregen we bezoek en Whoopi liet zich nergens door kennen. Ze is gewoon lekker lui op haar plek blijven liggen en ze dook niet weg achter de bank, zoals de eerste paar dagen wel het geval was. Gisteren sprong ze zowaar op schoot bij ons en ging lekker liggen. Allemaal erg bemoedigend. Toen ze zich lekker ontspande en vervolgens haar nagels in mijn bovenbeen zette, vond ik het persoonlijk wat minder geslaagd…

maandag 13 juli 2009

Ambassador Atto


De titels zijn binnen! Atto heeft het Argent Tournament afgerond en daarmee een hele bubs nieuwe titels in de wacht gesleept (Zie ook het plaatje). Ik ben het meest trots op 'Ambassador' en 'Crusader'. De rang van sergeant die ik aan het oude PvP-systeem heb overgehouden, heeft ook wel wat. Met de exalted-status bij alle hoofdsteden heb ik meteen ook maar een raptor en een kodo gekocht, twee soorten mounts die ik nog niet had.

Dat wil zeggen dat ik met Atto feitelijk ben uitgespeeld tot patch 3.2 uitgebracht wordt. Ik kan natuurlijk altijd nog de dailies van het toernooi blijven doen, maar zonder doel om naar toe te werken lijkt dat me niet echt nuttig. In Sholazar zijn er altijd nog de Oracles en Frenzyheart om quests voor te doen. Dat lijkt op dit punt vooral nuttig te zijn als ik Atto’s laatste (non-epic) trinket wil vervangen, al wacht ik liever op 3.2. Voorlopig is Atto gedelegeerd tot tailoring-alt.

Ondertussen ben ik weer aan de slag gegaan met Tiro en Grimstrike. Beide zitten nu op level 71. Ranged dps en melee off-healer: gevarieerder kan bijna niet. Tiro is vooral bezig in Borean Tundra, terwijl Grimstrike Howling Fjord verkent. Ze zullen elkaar wel tegenkomen in Dragonblight, vermoed ik. Met de heirloom-items van beide gaat levellen een stuk sneller. Misschien dat ze zelfs op tijd voor patch 3.2 op level 80 zitten, al is dat erg optimistisch.


zondag 12 juli 2009

Lekker lui


Attorama nieuwsbulletin

* Ryan Reynolds is gecast in de hoofdrol van 'The Green Lantern'. Regie van Martin Campbell, opnames beginnen in januari.
* Mel Gibson en Jodie Foster samen in film die 'Beaver' heet? Nee, het is niet wat je denkt.
* Scenarioschrijver Randall Wallace, onder andere van 'Braveheart', neemt 'Captain Nemo' onder handen, de nieuwe film van McG.
* Hope Davis speelt Hillary Clinton in 'The Special Relationship', over de samenwerking tussen Bill Clinton en Tony Blair.
* Warner en DC hebben een belangrijke slag gewonnen in de rechten om de Superman-films.
* Cameron Diaz in 'The Green Hornet'? Huh? Maar als wie of wat dan?
* Scenarioschrijver Gary Ross, onder andere van 'Big' en 'Dave', schrijft het script van 'Spider-Man 4'. Hij regisseerde Tobey Maguire al twee keer eerder.
* De filmstudio’s spelen op zeker: trek je zwemboek aan voor 'Baywatch', de film.
* 'Blade' krijgt mogelijk een prequel-trilogie. Stephen Dorff en regisseur Stephen Norrington zouden al interesse getoond hebben.
* Bill Nighy krijgt een rol in de laatste twee Harry Potter films, maar hij mag nog niet zeggen welke.
* Tobey Maguires laatste project voor hij aan 'Spider-Man 4' begint, is de zwarte komedie 'The Details'.
* Michael Moores nieuwe documentaire heet 'Capitalism: A Love Story'.
* George Clooney zou interesse hebben om Jack Ryan te spelen.
* De wat al te grove grappen van David Letterman over gouverneur Sarah Palin hebben geleid tot… het vertrek van Palin?!
* Goed nieuws voor de fans van 'Lost': het laatste seizoen krijgt een extra aflevering.
* Tim Minear, voorheen van 'Angel', gaat een nieuwe versie van 'Alien Nation' overzien.

zaterdag 11 juli 2009

Attorama @ Twitter

Vandaag heb ik eindelijk eens de stap gewaagd: Attorama op Twitter. Ik zit nog een beetje in de verkennende fase: ik heb eigenlijk alleen maar tijd om te twitteren wanneer ik toch al aan het bloggen ben. De meerwaarde moet dus nog blijken, maar het lijkt me gewoon een geinige gadget. Vooralsnog: kijkt en leest, allen!

Wii Play


vrijdag 10 juli 2009

Zomerstop

Het traineeprogramma is aan de zomerstop begonnen. Vandaag hadden we de presentaties over ons tweede project, inclusief die van mijzelf. De komende maanden staat er niets gepland op de vrijdag: geen opleidingen, geen gemeentedagen. De komende tijd zijn er dus waarschijnlijk iets minder updates in deze categorie te vinden. Dat wil zeggen... de komende paar weken of maanden moeten wij natuurlijk ook nog ons eerste sociaal project afronden..

dinsdag 7 juli 2009

Deathchill Cloak

Atto's items en achievements van deze week hangen allemaal met elkaar samen. Ten eerste het Argent Tournament. Eigenlijk heb ik al voldoende Valiant's Seals om het toernooi op de reguliere wijze af te ronden, maar ik ga nog een paar dagen door om alle reputaties op exalted te krijgen. Op die manier heb ik per ongeluk nog een paar extra achievements ontsloten deze week waar ik helemaal geen rekening mee gehouden had.

Ten tweede: quests. Deze behoren voor Atto voorlopig tot het verleden: de titel Loremaster of Northrend is binnen. Met de laatste quests voor opperjager Nesingwary in Sholazar Basin wist ik het quotum voor de hele zone en daarmee voor het hele continent te behalen. Daarmee kon ik voor Atto het laatste belangrijke patroon aanschaffen, voor de Deathchill Cloak. Nu is het wachten op de nieuwe emblem-gear in de nieuwe patch.

Met Atto nader ik nu het einde van het Argent Tournament en pas in patch 3.2 wordt daar wat nieuws aan toegevoegd. Die patch zal eind augustus uitkomen, zo vermoed ik. In de tussentijd wil ik afwisselend met Tiro en Grimstrike spelen. Voor Tiro wil ik een heirloom-item kopen om het levellen wat makkelijker te maken. Daar heb ik nog slechts 9 emblems voor nodig, dus dat moet de komende week wel te realiseren zijn.

Achievements:
* 20 Exalted Factions
* 500 Daily Quests
* Exalted Champion of Orgrimmar
* The Snows of Northrend
* Into the Basin
* Loremaster of Northrend

Items:
* Deatchchill Cloak

maandag 6 juli 2009

Verlenging

Goed nieuws: ik heb een positieve evaluatie gekregen. Mijn contract met de gemeente Rotterdam wordt met een jaar verlengd. Ik ben dus tot mei 2011 onder de pannen. De beoordeling was drieledig: verrichte werkzaamheden, inzet voor het traineeprogramma en persoonlijke ontwikkeling. Over de eerste twee onderdelen maakte ik mij niet zo'n zorgen. Over het derde des te meer. Daar kreeg ik dan ook de meeste kritiek op vandaag, maar de balans sloeg positief door. Vanaf nu kan ik mij dus concreet gaan richten op mijn vierde project en op welke manier ik te zijner tijd wil uitstromen.

zondag 5 juli 2009

3D Dino's


Gisteravond in Pathé Scheveningen naar 'Ice Age: Dawn of the Dinosaurs' geweest. Of liever: 'Ice Age 3D'. Een leuke, vermakelijke film – waar je echter gemakkelijk een stukje van kunt missen. (Zie hieronder.) Simon Pegg is hilarisch als de nieuwe toevoeging Buck, een Rambo persiflerende wezel. Voor wie zich (terecht) afvraagt: dinosauriërs in de ijstijd? De plot van de film voorziet in deze anachronistische combinatie.

'Ice Age 3' is een van de eerste grote films die in 3D wordt gepresenteerd, aldus de Pathé-medewerker bij wie ik tot twee keer toe mijn brilletje moest ruilen. Hier en daar gaat er nog wat mis, zo verklaarde hij. Het publiek van gisteravond fungeerde dus een soort als proefkonijn, grapte ik, en de jongeman gaf mij gelijk. Ik was niet de enige: terwijl ik op een nieuw 3D-brilletje stond te wachten, kwamen nog twee mensen naar buiten met hetzelfde probleem.

Ik heb ongeveer een kwartier van de film gemist, maar ik viel meteen weer in het verhaal. Dat was makkelijk, maar tekenend: 'Ice Age 3' is vermakelijk, maar heeft de diepgang van een soepbord. Niet dat de plot daartoe geen mogelijkheden biedt: wat zou je doen als iedereen om je heen aan een gezin begint, terwijl jij alleen overblijft? Dat is wellicht een klein minpuntje in een verder vermakelijke film.

Nieuwe trailers:
* Hannah Montana: The Movie (release op 19 augustus). Kindsterretje Miley Cyrus in de filmversie van de gelijknamige tv-serie.
* G-Force (release op 29 juli). Pratende cavia's, met een geweer, redden de wereld.

zaterdag 4 juli 2009

Fris geknipt

Ik heb gezondigd. Vandaag ben ik voor het eerst in 29 jaar naar een andere kapper geweest. Ik had al veel eerder moeten gaan, maar het kwam er maar niet van. Morgen een grote familieaangelegenheid, dus ik moest echt even. Zodoende was het voor mij een bijzondere ervaring. Ik vond het maar vreemd dat ik tegenover de kapster moest uitleggen hoe ik geknipt wilde worden. Normaal gesproken plof ik altijd neer in de stoel en binnen tien minuten kom ik er fris geknipt weer uit vandaan. Vandaag moest ik bij voor mijn gevoel elke pluk precies zeggen hoe ik het wilde hebben.

donderdag 2 juli 2009

Al aardig thuis


Amper een week binnen en ons nieuwe huisgenootje voelt zich al aardig thuis.

woensdag 1 juli 2009

Liberalisme en vaktermen

Gisteren heb ik 'De romantische boekhouder' uitgelezen, de autobiografie van Gerrit Zalm. De oud-minister vertelt uitbundig over onder meer zijn tijd op Financiën, perikelen binnen de VVD, de invoering van de euro en samenwerking met Europese collega’s. Ook de periode vóór zijn ministerschap, toen Zalm nog 'gewoon' ambtenaar was, komt aan bod. Voor mensen zonder een (macro-) economische achtergrond: wees gewaarschuwd, het boek staat bol van de vaktermen.

'De romantische boekhouder' is doorspekt met liberalisme en hoe Zalm dat in zijn werk en denken uitdraagt. Dat is niet onverwacht voor een VVD-minister. Het is daarom des te interessanter om te lezen hoe Zalm zijn politieke carrière begon bij de PvdA en hoe hij in de loop der tijd van partij veranderde. Het politieke spelletje wordt verder uitgediept in de verwikkelingen rond Rita Verdonk, Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders en Zalms kortstondige lijsttrekker- en fractievoorzitterschap.

Zalm is opvallend open: in het boek komen regelmatig passages voor waar hij bakzeil heeft moeten halen. Een advies dat niet werd overgenomen, persoonlijke keuzes rond benoemingen die slecht uitpakten en het wisselende succes in Europa. Dat is een bijzonder openhartige vertelwijze voor iemand die in het leeuwendeel van 'De romantische boekhouder' overkomt als iemand die sterk overtuigd is van zijn eigen gelijk. Nu lijkt dat laatste mij wel weer een goede voorwaarde voor een ministerschap, zeker voor Financiën.

Grootste bezwaar: geen volledige zinnen. Zalm bedient zich vaak van zinnen als "Ben ervan overtuigd dat…" of "Leg hem uit dat…". Het verschil tussen gebiedende wijs en eerste persoon enkelvoud is daardoor soms moeilijk te zien. Wellicht wilde Zalm het gebruik van "ik" wat afremmen. Dat is op zich een goede insteek voor een autobiografie, maar in dit geval komt het de leesbaarheid niet ten goede. Misschien had hij naast zijn kinderen nog een extra eindredacteur in dienst moeten nemen? (Echt waar, lees het voorwoord maar.)