Smit ontsnapt aan afgang
Gemiste kans Geel
Burgemeester Smit mag zich gelukkig prijzen: een tegen hem ingediende motie van treurnis haalde het niet in de Rotterdamse gemeenteraad. Coalitiepartij Geel, die zich in eerste instantie achter de motie schaarde, veranderde ineens van mening en bood burgemeester Smit daarmee een broodnodig hulplijntje. Oppositiepartij Rood spreekt van een grote schande en vermoedt dat Geel-fractievoorzitter Van Balen door coalitiepartner Blauw onder druk is gezet om Smit gezichtsverlies te besparen.
"Uitkering inleveren"
Aanleiding voor de motie van treurnis, ingediend door Rood-fractievoorzitter De Brabander en gesteund door coalitiepartij Geel, zijn uitspraken van burgemeester Smit die hij eerder gedaan heeft in een interview met deze krant over het project 'Rotterdamse Jongeren: Tot Uw en Onze Dienst'. Bij dit project worden werkloze jongeren in dienst genomen door de gemeente, met een salaris op uitkeringsniveau.
In het interview sprak de burgervader schande van het criminele gedrag van bepaalde jongeren die deelnemen aan dit project. Smit stelde dat deze jongeren per direct hun baan bij de gemeente kwijtraken en dat zij hun gehele uitkering inleveren. Daarmee heeft Smit zich lijnrecht tegenover de rest van het college geplaatst.
Rotte appels
Wethouder Van Daal (Sociale Zaken) verkondigde een totaal tegengestelde aanpak van de criminele jongeren uit het project. Van Daal stelt voor deze jongeren, die overigens maar een kleine groep vormen binnen het project, extra hulp en aandacht te geven, om te voorkomen dat "een paar rotte appels de rest van het fruit bederven".
Wethouder Feiner van Jeugd, Gezin en Onderwijs, die het project 'Rotterdamse Jongeren: Tot Uw en Onze Dienst' in portefeuille heeft, verklaarde tegenover deze krant dat burgemeester Smit een persoonlijke, sterk emotionele band met dit onderwerp heeft en dat de uitspraken gedaan zijn in een moment van zwakte.
Messen geslepen
Aan het begin van de raadsvergadering speelde Geel het hard: raadslid Janse veroordeelde de uitspraken van burgemeester Smit als ongekend hard en vroeg zich af of dit wel kon. Oppositiepartij Rood diende hierop een motie van treurnis in, gesteund door Geel, en eiste excuses van de burgemeester. Daarmee had de gemeenteraad de burgemeester in de tang en werden de messen geslepen.
Burgemeester Smit bevestigde de uitspraken tegenover deze krant en verklaarde dat hij emotioneel geraakt was door het onderwerp – Smits moeder werd recentelijk overvallen door een jongere. Smit verklaarde voor 100% achter de lijn van het college te staan en was bereid de uitspraken in te trekken, maar weigerde excuses te maken.
Met een door twee fracties gesteunde motie tegen zich en zijn halsstarrige weigering om excuses te maken, leek Smit het schip in te gaan. Echter, vanuit het niets maakte Geel, onder leiding van fractievoorzitter Van Balen, een ommezwaai en besloot zijn steun aan de motie in te trekken. Het meest pijnlijke moment van Smits burgemeesterschap tot nu toe verdween als sneeuw voor de zon.
Onbekend is waar de plotselinge verandering van Geels standpunt vandaan komt. Vanuit Rood werd de suggestie gewekt dat Van Balen onder druk is gezet door coalitiepartner Blauw om de burgemeester te steunen. Oppositiepartij Rood wees er na afloop op dat burgemeester Smit nog steeds geen excuses heeft gemaakt voor zijn uitspraken en verklaarde dat deze zaak beslist nog een staartje krijgt.
Met door emoties beïnvloede uitspraken en een wispelturige coalitiepartner kan burgemeester Smit het de komende tijd nog zwaar krijgen.
Ook wantrouwen tegen Yücel
Burgemeester Smit was overigens niet de enige die het moeilijk had tijdens de raadsvergadering. Wethouder Yücel (Verkeer, Vervoer en Organisatie) kreeg een motie van wantrouwen tegen zich ingediend, nadat hij een besluit van de gemeenteraad naast zich had neergelegd. Oppositiepartij Rood, bij monde van gemeenteraadslid Mik, sprak van "minachting van de raad" en van het negeren van een democratisch principe. Wethouder Yücel moest door het stof en na een kleine knieval werd de motie van wantrouwen ingetrokken.
Tijdens de vergadering verliet coalitiepartij Blauw de zaal, uit onvrede over de manier waarop waarnemend voorzitter Sahin de vergadering leidde. (Burgemeester Smit was bezig vragen te beantwoorden.) Blauw-fractievoorzitter Derksen sprak van een persoonlijke fout van Sahin, die naar zijn oordeel zijn "brutale mond" had moeten houden. Van de nestor van de Rotterdamse gemeenteraad had Derksen meer verwacht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een reactie op dit bericht achter!