vrijdag 20 juni 2014

De alchemist

In de categorie 'boeken die ik altijd al eens graag wilde lezen' heb ik, met veel dank aan een collega, deze vakantie 'De alchemist' van Paulo Coelho gelezen. (De Engelse vertaling, met illustraties van Moebius.) Het resultaat stelde niet teleur.

Santiago, een jonge schaapsherder uit Andalusië, onderneemt een reis naar de piramides in Egypte omdat hij gelooft dat hij daar een grote schat zal vinden. Dit is wat Santiago zijn Persoonlijke Legende noemt, datgene wat je altijd wil bereiken als je jong bent – maar wat veel mensen laten zitten in hun latere leven. Het blijkt een tocht te zijn met veel onverwachte tegenslagen en met bepalende ontmoetingen.

Coelho schrijft over het najagen van je dromen, over het luisteren naar je hart, over het communiceren zonder taal, over de ziel van de wereld… en dat allemaal in een verbazingwekkend eenvoudig verteld verhaal. Het mooie aan 'De alchemist' is hoe de persoonlijke ontwikkeling van Santiago is opgebouwd, die eerst zonder woorden kan communiceren met zijn kudde schapen, daarna zich vervolgens met alleen kennis van het Spaans moet zien te redden in het Arabisch en uiteindelijk zelfs de alchemist uit de titel versteld doet staan van zijn mogelijkheden.

vrijdag 13 juni 2014

De gedachtevormer

Mensen die op hun sterfbed ineens tot andere inzichten komen. Hoe kan dit? In 'De gedachtevormer' van Ad van Veen wordt dit verklaard door de aanwezigheid van een jadih, die de gehavende zielen begeleidt, zuivert en hervormt van mensen die binnenkort zullen sterven.

'De gedachtevormer' kent twee verhaallijnen. Ten eerste is er de verhaallijn van de familie Connolly, eerst vader Brandan en daarna zoon Darren. Vader Brandan emigreert van Ierland naar Amerika en probeert daar een nieuw bestaan op te bouwen, terwijl zoon Darren later vooral te maken krijgt met criminaliteit. Ten tweede zijn er de taken en belevenissen van de jadih door de eeuwen heen. Op het einde van het boek komen deze verhaallijnen samen. Deze splitsing maakt 'De gedachtevormer' tot een enigszins onevenwichtig boek.

De jadih-verhaallijn is uitermate boeiend, zeker voor liefhebbers van de geschiedenis. Daarentegen voelt de Connolly-verhaallijn, op zich een onderhoudende familiekroniek, als iets wat in het laatste hoofdstuk ook in één grote flashback verteld had kunnen worden. Daarnaast worden er in de Connolly-hoofdstukken af en toe lijntjes uitgezet die niet of nauwelijks afgerond worden. Zo verdwijnt vader Brandan stilletjes uit het verhaal, zonder dat wordt vermeld of en zo ja, wat hij doet met zijn 'voorkennis' over zijn zoon Darren. In plaats daarvan verschuift het vertelperspectief plotseling van vader naar zoon en wordt Brandans verhaallijn abrupt afgekapt.

dinsdag 10 juni 2014

Reizen zonder John

Eindelijk toegekomen aan het uitlezen van 'Reizen zonder John'. Geert Mak reisde in 2010 de schrijver John Steinbeck achterna, precies 50 jaar na zijn 'Travels with Charley'. Mak vertelt uitvoerig over de reis van de maatschappijkritische Steinbeck, observeert het Amerika van 2010 en doorspekt dit met de geschiedenis van de Amerikaanse samenleving. Wat volgt, is een enerverende combinatie van reisverslag, sociale analyse en ontluisterende geschiedschrijving.

Het beeld van Amerika dat in 'Reizen zonder John' naar voren komt, is er een van een gespleten samenleving. Van Democraten en Republikeinen die het zelfs over de kleinste punten niet langer eens kunnen worden. Van arme, vooral zwarte wijken en gated communities die geen enkel contact meer hebben met de buitenwereld of met elkaar. Van de middenstand en de middenklasse die aan het verdwijnen is. Van de sterk toegenomen private welvaart, maar ook van de sterk verslechterde publieke werken en voorzieningen.

'Reizen zonder John' is zodoende veel boeiender dan je in eerste instantie van een reisverslag zou verwachten, al ben je na afloop niet bijster positief gestemd over de toekomst van de Amerikaanse samenleving...

woensdag 4 juni 2014

Singelloop

Om me maar eens te houden aan mijn goede voornemens: zojuist mijzelf ingeschreven voor de Singelloop Breda, de halve marathon, op zondag 5 oktober.