zondag 30 december 2012
Maatje
zaterdag 29 december 2012
vrijdag 28 december 2012
donderdag 27 december 2012
woensdag 26 december 2012
28k
dinsdag 25 december 2012
maandag 24 december 2012
The Hobbit: An Unexpected Journey
zondag 23 december 2012
Best een boel wind
zaterdag 22 december 2012
vrijdag 21 december 2012
Aardige engerd
donderdag 20 december 2012
Blijvende onzekerheid
dinsdag 18 december 2012
Oude buurtje
zondag 16 december 2012
zaterdag 15 december 2012
vrijdag 14 december 2012
donderdag 13 december 2012
Data
01-01-01: Nieuwjaarsdag doorgebracht in mijn ouderlijk huis, met de cafébrand in Volendam die het nieuws beheerste.
02-02-02: overdag gekeken naar de bruiloft van Wim-Lex en Máxima en 's avonds in Leiden naar de film 'Training Day', in het Lido.
03-03-03: net gestopt met mijn bijbaantje op de universiteit. Ik ging mij volledig richten op mijn scriptie.
04-04-04: begonnen aan een nieuwe baan: eerst een paar dagen naar Amsterdam, daarna werken vanuit mijn eigen huiskamer.
05-05-05: Hemelvaartsdag én Bevrijdingsdag, met als enige aantekening dat ik een rondje heb hardgelopen door het Vroesenpark.
06-06-06: samenwonen, huis in Rotterdam verkocht. Voor de laatste keer in Rotterdam een paspoort aangevraagd.
07-07-07: net terug van een vakantie in Griekenland, op het vasteland bij Korinthe om precies te zijn.
08-08-08: dagen rond mijn schoonfamilie: op ons achternichtje gepast, geklust bij mijn zwager en mijn 'schoonoma' werd 91.
09-09-09: midden in een vakantie in Nerja, Spanje. Op de planning die dag: een uitstapje naar Las Alpujarras, de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada.
10-10-10: net ons huis verkocht, dat anderhalf jaar te koop had gestaan. In tijd van zes weken moesten we iets nieuws hebben...
11-11-11: sinds gisteren zijn we een trotse papa en mama!
12-12-12: onze dreumes ervan weerhouden de kerstballen uit de kerstboom te pakken.
De eerstvolgende gelegenheid om deze lijst aan te vullen wordt pas weer op 01-01-2101. Rustig aan doen, gezond leven en dan moet dat gemakkelijk lukken.
woensdag 12 december 2012
Groot Dictee 2012
---
Zijn waar wij niet zijn
De dichter Charles Baudelaire die zonder kitschtrukendoos de schoonheid blasfemeerde door uit modder goud te destilleren, vergeleek het leven met een ziekenhuis waarin iedere patiënt coûte que coûte een ander bed opeist. Zo wenst de een het behaaglijk comfort van een vredige twee-onder-een-kapwoningwijk, de ander de kick van een no-goarea.
Wij willen zijn, waar wij niet zijn. Scheepsarts-dichter Slauerhoff, die alle wereldzeeën bevoer, werd godbetert een gedweeë dorpsdokter en jeremieerde dat op plattelandse achterafplaatsjes never nooit een laag-bij-de-grondse boerenkop werd gesneld.
Ervan uitgaande dat in een a-priorikeus ook een verlies besloten zit, wik en weeg ik mij een ons. Wat wordt het? Een armeluisleven zoals monniken propageren of de verrukkelijke weelde van de nouveaux riches?
Een megasimpel ge-sms’te mededeling of een minutieus gekalligrafeerd epistel? Zie ik zelf oorgelabelde vaarzen in halfduistere ophokstallen staan, dan verlang ik stante pede naar ruziënde orang-oetangs in een orchideeënrijk regenwoud.
Als ik spiksplinternieuwe suède molières of brogues moet inlopen, wil ik tegelijkertijd blootsvoets een mangrovebos in de afrotropische ecozone binnendringen. Spring-in-'t-veldleeuweriken in ruilverkavelde weiden doen mij verlangen naar de smaragdgroene valleien in Papoea waar een variëteit aan kasuarissen tussen de clangebieden weidt.
Deze strikt solitaire loopvogel met een basstem onder de drieëntwintig hertz wordt zelfs niet door oerwoudgeluidenervaren jagers gepercipieerd, laat staan door de sinds het indonesiseringsprogramma geëxcommuniceerde missionarissen.
Het extreme lokt meer dan het modale, de imperatief meer dan het ja en amen van de hofdignitaris. Dus liever hermelijn dan een livrei. Maar eenmaal geëquipeerd met een peniskoker, dan lokt de Volendammer broek. Na de Eiffeltoren de in- en intrieste metrobuis.
Zit ik voor een weids uitzicht mezelf te goed te doen aan de subtiel gearrangeerde amuses van een vijfgangendiner, dan wens ik me een patatje met uit de snackbar om de hoek. Deep down is het ik-besef tweeërlei: zowel burgemeester als swiebertje zijn.
dinsdag 11 december 2012
Collegiaal dilemma
maandag 10 december 2012
Diclofenac
zondag 9 december 2012
zaterdag 8 december 2012
vrijdag 7 december 2012
woensdag 5 december 2012
dinsdag 4 december 2012
Niet begrepen
maandag 3 december 2012
zondag 2 december 2012
zaterdag 1 december 2012
donderdag 29 november 2012
woensdag 28 november 2012
Sta op tegen kanker
dinsdag 27 november 2012
maandag 26 november 2012
zondag 25 november 2012
Michael Kiwanuka
Nieuw in de Attorama platenkast!
zaterdag 24 november 2012
Skyfall
Kruipruimte
Dat zette helaas een flinke streep door de plannen die we vandaag hadden met RH, VS, JM en RV...
woensdag 21 november 2012
dinsdag 20 november 2012
Databank
De moord op Marianne Vaatstra is – waarschijnlijk – opgelost nu er een DNA-match gevonden lijkt te zijn. Zodoende zal nu wel de discussie op gang komen of er een landelijke DNA-databank aangelegd moet worden. In DWDD werd daar vanavond al een aanzet toe gegeven.
Is dat een goed idee? Ik denk van niet. De reden is dat ik er zelf nog graag iets over te zeggen wil hebben. Als ik niet wil dat ik via een GPS-signaal te vinden ben, laat ik mijn telefoon thuis. Als ik niet wil dat mijn pinbetalingen bekend worden, neem ik contanten mee. Maar een DNA-databank is blijvend.
Als ik ergens van verdacht word – ik was in de buurt; ik had geen alibi; het ging om iemand met wie ik ruzie had – heb ik er geen enkel bezwaar tegen om DNA af te staan om mijn onschuld te bewijzen. Maar als ik geen verdachte ben? Dan niet. Ik heb niks te verbergen, maar dat wil niet zeggen dat ik alles bekend hoef te maken.
maandag 19 november 2012
zondag 18 november 2012
vrijdag 16 november 2012
Nieuw werken
Tja, dan ligt op een dag het netwerk plat omdat je naar een nieuwe ICT-omgeving overgaat. Dan kun je dus niet naar kantoor, niet inloggen en dergelijke. Wat doe je dan? Dan werk je eens een dagje vanuit huis. Dan kun je dus wat langer blijven liggen, in de ontspannenheid van je eigen huis wat werk verrichten en je kunt eens op vrijdagmiddag gaan lunchen met je vrouw en kind, iets wat je maandenlang niet hebt kunnen doen (op vrijdag). Mooi, dat nieuwe werken.
dinsdag 13 november 2012
Stoute schoenen aangetrokken
maandag 12 november 2012
zondag 11 november 2012
Baby --> Dreumes
zaterdag 10 november 2012
vrijdag 9 november 2012
donderdag 8 november 2012
woensdag 7 november 2012
maandag 5 november 2012
Uit logeren
Dat leek allemaal goed te gaan, afgezien van een enkel sms'je van oma dat onze ukkepuk wat moeite had met in slaap komen. Papa en mama waren intussen voor het eerst sinds tijden weer eens naar de film gegaan op zaterdagavond. (Zie hier mijn recensie.) Daarvoor lekker en gezellig gegeten met vrienden. Op zondagmorgen een beetje uitgeslapen. Kortom, oud vertrouwd. Dat wil zeggen… het was wel erg stil in huis…
Zondag aan het eind van de ochtend zijn we ons meisje weer gaan ophalen. Ze had het prima naar haar zin gehad en had heerlijk geslapen – maar dat gold nou niet bepaald voor opa en oma. Die hadden een kort nachtje gehad, vooral omdat ze 's nachts een baby in huis een beetje ontwend waren. De begroeting om zes uur 's morgens maakte echter een hoop goed.
Kortom, een geslaagd logeerpartijtje!
zondag 4 november 2012
Ted
zaterdag 3 november 2012
vrijdag 2 november 2012
donderdag 1 november 2012
Marathon
De vier hoofdpersonages hebben een beroerde conditie, hebben geen idee hoe ze hun loopavontuur moeten aanpakken – maar gelukkig heeft collega Youssoef wel wat ervaring. Wat volgt, is een haast hopeloze exercitie om de vier klaar te stomen voor de marathon. Her en der wordt de hoofdverhaallijn onderbroken voor wat persoonlijke beslommeringen. Hiermee slaagt Koopal erin om zijn personages net genoeg karakterisering mee te geven zonder dat dit te veel afleidt van het hoofdonderwerp. Uitzondering hierop is de verhaallijn rond garagehouder Gerard, een rol van Stefan de Walle, die de afloop van het verhaal in grote mate beïnvloedt.
Heerlijk om Rotterdam eens prominent te zien figureren in een Nederlandse film in plaats van Amsterdam, hoewel ik wat dat betreft uiteraard misschien wat bevooroordeeld ben. De film maakt halverwege een klein uitstapje naar de hoofdstad, tot grote ergernis van de personages. (Naar verluidt was dit een wens van een van de producenten.) Als kenner van de stad en van het parcours van de marathon levert dat een grote herkenbaarheid op – bij haast elke scène kijk je of je weet waar die opgenomen is. Helaas vallen daardoor ook soms wat continuïteits- of geografische foutjes op, maar dat mag de pret niet drukken. Heerlijke film!
Nieuwe trailers:
* Het bombardement (release op 20 december). Het filmdebuut van Jan Smit, die in het Rotterdam van mei 1940 valt voor de charmes van Roos van Erkel.
* Alles is familie (release op 22 november). Mozaïekfilm van de makers van 'Alles is liefde', over onder meer de kinderwens van Carice van Houten en Thijs Römer.
* Playing for Keeps (release op 20 december). Oud-profvoetballer Gerard Butler moet kiezen tussen een nieuwe carrière en de kans om zijn gebroken gezin te herenigen.
* Cloud Atlas (release op 29 november). Fascinerende nieuwe film van Tom Tykwer en The Wachowski Brothers waarin heden, verleden, toekomst en heel veel verschillende personages allemaal met elkaar samenhangen.
woensdag 31 oktober 2012
dinsdag 30 oktober 2012
Zorg naar inkomen
De zorg kan wat mij betreft wel degelijk inkomensafhankelijk gemaakt worden, maar dan op een andere manier. Niet mensen verschillende bedragen voor dezelfde zorgpremie te betalen, maar door te betalen voor luxe. Maak de basiszorg voor iedereen even duur, maar laat mensen die dat willen (en dat kunnen betalen) meer betalen voor extraatjes.
In mijn voorstel kost een standaard behandeling in het ziekenhuis iedereen hetzelfde. Na die standaard behandeling worden mensen een paar uur na hun behandeling ontslagen. Mensen met hogere inkomens kunnen ervoor kiezen om nog een nachtje te blijven te observatie in het ziekenhuis, krijgen een luxere kamer, meer handen aan het bed, televisie op hun kamer, et cetera. Maar de basiszorg blijft voor iedereen hetzelfde – en even duur. Dit geeft ziekenhuizen bovendien de gelegenheid om te concurreren op kwaliteit in plaats van op prijs.
Om de vergelijking met de bakker door te trekken: ik kan genoegen nemen met een eenvoudige bruine boterham of ik ga voor een luxe croissantje. Die keuze is aan mij en wordt (vooral) bepaald door mijn inkomen. Maar die bruine boterham zou mij evenveel moeten kosten als iemand anders.
maandag 29 oktober 2012
Bruggen slaan?
zondag 28 oktober 2012
Aanrader (3)
zaterdag 27 oktober 2012
vrijdag 26 oktober 2012
donderdag 25 oktober 2012
Satire
woensdag 24 oktober 2012
Pijnlijke herinneringen herleven
Je orthodontist van vroeger.
dinsdag 23 oktober 2012
maandag 22 oktober 2012
Donorweek 2012
vrijdag 19 oktober 2012
woensdag 17 oktober 2012
Het Bureau 1 + 2
Hoe ga je om met je collega's? Mensen die je dagelijks vele uren ziet, maar die je nooit zelf zou uitkiezen om mee samen te werken? Hoofdpersoon Maarten Koning ziet zich hiermee geconfronteerd wanneer zijn oude docent Beerta hem vraagt om te komen werken bij Het Bureau. De dagelijkse beslommeringen, de strijd tussen verschillende afdelingen – het zal iedereen die wel eens op kantoor gewerkt heeft, bijzonder bekend voorkomen. Koning – hij heeft de grootst mogelijke moeite om zich "Maarten" te laten noemen door zijn collega's – is bikkelhard voor zichzelf. Een verkeerde opmerking naar een collega neemt hij zichzelf bijzonder kwalijk en dikwijls weet Koning zich geen houding te geven, wat hij zichzelf dan weer gaat verwijten.
'Meneer Beerta' begint in 1957 en de roman voelt zodoende hier en daar gedateerd aan. Een kantoor zonder computers of koffieautomaat? Collega's die elkaar uitsluitend bij de achternaam aanspreken, meneer Koning? Discussies tussen katholieken en socialisten? Voor lezers vandaag de dag moeilijk om voor te stellen. Vanwege het hoge autobiografische karakter – Voskuil baseerde zich op zijn eigen carrière bij het Meertens Instituut – is Het Bureau zodoende niet alleen een mooie roman, maar ook een mooi tijdsdocument.
Eigenlijk is het geen doen om per deel een recensie te schrijven, aangezien Het Bureau bedoeld is als één grote roman. Wellicht dat ik 'Plankton' en 'Het A.P. Beerta Instituut' dan ook weer gezamenlijk bespreek.
maandag 15 oktober 2012
Zwaar weekend
Vrijdagmiddag was er nog niets aan de hand. Toen we vrijdagavond onze kleine ukkepuk naar bed brachten ook nog niet. Een paar uur later werd ons meisje met koorts wakker. Dat werd een gebroken nacht met veel troosten, afsponzen en ten slotte een zetpil.
Zaterdag leek de koorts wat gezakt te zijn – totdat de zetpil was uitgewerkt. Dus dat werd werd vooral een dagje rustig aan doen. Ons meisje speelde, at en dronk alsof er niets aan de hand was. Een goed teken voor papa en mama. 's Avonds en 's nachts herhaalde alles zich: weer een gebroken nacht.
Zondag in de loop van de dag nam de koorts weer een beetje toe, terwijl we juist hoopten dat het wat beter zou gaan. Een kort telefoontje naar de huisartsenpost stelde ons gerust: waarschijnlijk niets aan de hand. Als ze maandag nog steeds koorts zou hebben, moesten we maar even naar onze huisarts.
En vanmorgen? Alles weer in orde. Geen koorts, geen verkoudheid, maar wel een gezond meisje.